Nagyvilág

Mozgósítás Kubában

Kubában mozgósítják a tömegszervezeteket és fokozzák a védelmi készültséget egy külső agresszió vagy belső felkelés elhárítására, miközben az Egyesült Államok bírálta a hatalom átadását Fidel Castro öccsének.

A kommunista párt központi lapja, a Granma riportot közölt egy havannai fegyvergyárból A harci eszközök készen állnak a védelmünkre címmel. A cikk szerint a modernizáció révén nőttek a harci képességek, a harceszközök manőverezési lehetőségei. A Prensa Latina hivatalos hírügynökség az ország védelmi doktrínájáról, “az egész nép harcáról” ír, ami azt jelenti, hogy a reguláris csapatok mellett civilek is harcba szállnak, ha invázió következik be. A televízió is foglalkozik olyan témákkal, mint “a birodalmi fenyegetés” vagy “a miami maffia”.

Az úgynevezett forradalmi védelmi bizottságok (CDR), amelyek a lakóközösségek tagjaiból állnak, felszólítást kaptak vezetőségüktől, hogy fokozott éberséggel, a nap 24 órájában őrizzék a munkahelyeket, ültetvényeket és a lakóhelyeket.

Havannában a csütörtöki nap is nyugodtan kezdődött, de érezhetően egyre inkább nyugtalanítja az embereket, hogy hol van Raúl Castro, akire Fidel Castro elnök a hatalmat bízta, amíg ő beteg. Raúl Castro a hétfő esti bejelentés óta egyszer sem jelent meg a nyilvánosság előtt, és írásos nyilatkozatot sem tett. A Granma csak egy júniusi beszédét ismételte meg, amelyben Raúl a kommunista pártot nevezte Fidel Castro igazi örökösének.


Ki áll az ország élén?


Az El País pénteki jelentése szerint most, hogy Fidel Castrót megműtötték, és nem tudja ellátni a hivatalát, egy hétfős testület irányítja az országot. A balközép spanyol lap havannai jelentése szerint Raúl Castro védelmi miniszter, Fidel öccse irányítja e testületet, s tagjai mind a Kubai Kommunista Párt központi bizottságából kerültek ki. Benne van Felipe Perez Roque külügyminiszter valamint, Carlos Lage, akit a gazdasági nyitás apostolaként tartanak számon Nyugaton. A testület további négy tagját – Ramon Machado Venturát, José Ramon Balaguert, Esteban Lazót és Francisco Soberont – viszont az “ortodox” kommunisták közé szokták sorolni nyugati elemzők. Soberon – a kubai központi bank elnöke – kitartóan kardoskodik a központi gazdaságirányítás teljes visszaállítása mellett.

Washingtonban bírálták a kubai hatalomátadás módját. Raúl Castrónak az állam élére tétele megfosztja a kubai népet attól a jogától, hogy maga válassza meg a kormányzatot – fogalmazott egy közleményben csütörtökön Sean McCormack külügyi szóvivő. A kubaiaknak tudniuk kell, hogy nincs jobb barátjuk Amerikánál, amelynek támogatására számíthatnak a demokratikus jövő felé vezető folyamatban. Készek vagyunk gyors humanitárius segélyt adni, hogy elősegítsük az igazi átmenetet – tette hozzá.


Bush már a demokráciáról beszél


George Bush amerikai elnök csütörtökön arra kérte a kubaiakat, hogy a demokratikus nyitás érdekében munkálkodjanak, de a hét elején történt átmeneti hatalomátadás után maradjanak a szigeten, ahelyett, hogy az Egyesült Államokba menekülnének. Bush azóta, hogy kitudódott Fidel Castro kubai párt- és állami vezető súlyos betegsége, most először tett hivatalosan említést a kubai helyzetről.


Nyilatkozatában kilátásba helyezte, hogy azok a kubaiak, akik a demokráciát áhítják, Washington teljes és feltétel nélküli támogatására számíthatnak. Az elnök elmondta: az amerikai vezetés szoros figyelemmel követi a kubai eseményeket, és az Egyesült Államok segíteni fogja azokat az erőfeszítéseket, amelyek egy demokrácia kialakítása mellett elkötelezett kormányt igyekeznek megteremteni. Korábban Sean McCormack amerikai külügyminisztériumi szóvivő ugyancsak arra sarkallta a kubaiakat, hogy ne hagyják el a szigetországot, és ott tevékenykedjenek a kedvező változásokért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik