Nagyvilág

Megoldódott az ukrán patthelyzet

Elfogadta Viktor Janukovics kormányfővé való jelölését Viktor Juscsenko ukrán elnök csütörtök hajnalban, és ezzel gyakorlatilag lezárult a volt szovjet köztársaságban négy hónapja tartó belpolitikai patthelyzet.

Juscsenko közölte, hogy a parlament elé Janukovics nevét terjeszti, hogy a törvényhozás szentesítse a Moszkva-barát politikus miniszterelnöki kinevezését – jelentette be az államfő az ukrán televízióban.

Juscsenko két órával azt követően jelentette be döntését, hogy lejárt az a határidő, amíg meg kellett neveznie az új kormányfő személyét, vagy fel kellett volna oszlatnia a parlamentet. Juscsenko megfogalmazása szerint az ukrán politikai elitnek most esélye nyílt arra, hogy egyesítse a Dnyepr két partját, azaz utalt arra, hogy az ország keleti fele oroszpárti, míg a nyugati országrész inkább az európai integráció híve. Juscsenko jelezte: azt követően döntött Janukovics személye mellett, hogy a politikus beleegyezett abba, hogy aláír egy memorandumot az ország egységének megteremtéséről.

Viktor Janukovics Viktor Juscsenko államfő ellenfele volt a 2004. évi elnökválasztáson. A központi választási bizottság a Kreml által támogatott Janukovicsot hirdette ki győztesnek, ekkor Ukrajna-szerte százezrek mentek az utcára a választási csalások ellen tiltakozva. A legfelsőbb bíróság a választás során elkövetett csalásokra hivatkozva a második forduló megismétlését rendelte el, amelyből Juscsenko került ki győztesen. Az új hatalomra a Mi Ukrajnánk és a BJuT közötti rivalizálás nyomta rá a bélyegét, ennek csúcspontjaként Juscsenko 2005 szeptemberében menesztette Timosenko kormányfőt.


Ukrajna akkor sodródott végleg belpolitikai válságba, amikor a márciusi választásokon a Janukovics vezette Régiók Pártja vereséget mért a Juscsenko nevével fémjelzett Mi Ukrajnánk tömörülésre, majd az ukrán szocialistákkal és kommunistákkal együtt többségbe került a kijevi parlamentben. Juscsenko kormányfői kinevezésével közel négy hónapja tartó patthelyzet oldódott fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik