Nagyvilág

Irak a polgárháború szélén

Polgárháború kitörését és az országnak az etnikai határvonalak mentén történő szétesését tekinti a legvalószínűbb várható fejleménynek Irakban Nagy-Britannia volt bagdadi nagykövete. Az iraki elnök szerint a rendőrség az év végéig képes lesz átvenni a biztonsági feladatokat.

Egy alacsony intenzitású polgárháború és Irak de facto megosztása a jelenlegi szakaszban valószínűbb, mint egy sikeres és lényegi áttérés a szilárd demokráciára – írta utolsó táviratában a távozó bagdadi brit nagykövet.


A számos gyilkossággal vádolt síita milíciákról szólva figyelmeztetett: „Ha el akarjuk kerülni a polgárháborúba és az anarchiába sodródást, elsődleges feladatunk annak megakadályozása, hogy a Mahdi Hadserege állam legyen az államban, mint történt ez a Hezbollahhal Libanonban” – írja William Patey nagykövet bizalmas jelentésében, amelyet múlt heti távozása előtt küldött a brit kormányfőnek, több miniszternek, valamint katonai parancsnokoknak Irakban és Nagy-Britanniában.

Patey mindazonáltal úgy vélte, hogy a „helyzet nem reménytelen”, hozzátéve, hogy Irak a következő 5-10 évben továbbra is zűrzavaros és bonyolult ország marad. A távozó nagykövet úgy értékelte, hogy a következő hat hónap döntő fontosságú az iraki helyzet alakulása szempontjából, és ebben a koalíció katonai vezetői is egyetértenek. A londoni külügyminisztérium nem kommentálta a volt bagdadi nagykövet titkos jelentéséről szóló híreket, csupán ennyit jegyzett meg: „Napról napra növekszik az iraki biztonsági erők képessége a belső biztonság biztosítására. Megkezdődött a biztonsági felelősség progresszív átadásának folyamata az iraki tartományokban”.

Az amerikaiak jövő héten több ezer főből álló plusz haderőt küldenek Bagdadba, és ezzel együtt a Konzervatív Párt vezetői arra kérték az iraki minisztereket, hogy legyenek őszinték az országban uralkodó állapotokat illetően. Brit katonai források szerint a brit haderő fokozottan fog fellépni az iraki Bászrában garázdálkodó siíta fegyveresek ellen. Patey sürgette az iraki parlamentet, hogy vonjanak be iraki csapatokat is a síita fegyveresek elleni harcba, mivel a brit erők nem tudják egyedül felvenni velük a versenyt. Az iraki elnök szerint az iraki rendőrség az év végéig képes lesz teljesen átvenni a biztonsági feladatokat az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik