Nagyvilág

Fidel Castro „tudatánál van, és jól beszél”

Fidel Castro kubai elnök bélműtétét követően teljesen tudatánál van, és úgy beszél, mint máskor közölte helyi idő szerint szerdán Ricardo Alarcón, a parlament elnöke.

A politikus a Democracy Now! egyesült államokbeli rádióállomásnak adott interjúban számolt be arról, hogy találkozott Fidel Castróval, mielőtt még közölték volna betegségét, legutóbb pedig hétfőn. „Tiszta a tudata, jól beszél – mondta Alarcón. – Fél órát beszélgettünk arról, mi történik a világban, és miképpen fogadták a hatalomátadásról szóló bejelentést.”

A parlament elnöke hangsúlyozta, hogy az e hónapban nyolcvanadik életévét betöltő Castro felépüléséhez hosszú idő kell, hiszen súlyos műtéten ment keresztül. A kubai vezető a gyógyulás szakaszában van, ugyanakkor nem képes bizonyos feladatokat ellátni, ennek ellenére nagyon aktív, és mint mindig, érdeklődik az iránt, mi történik a világban – mondta. Megjegyezte, hogy Castro betegségét a súlyos túlterheltség okozta. „Valóban nagyon sokat dolgozott. Egész életében sokat dolgozott, feladatait küldetésnek tekinti” – tette hozzá a kubai parlament elnöke.

Castro húga, aki a hatvanas évek óta él az Egyesült Államokban, a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a Miamiban ünneplő tömegről készült felvételek károsak Kubára és a menekültekre nézve egyaránt. Ideje lenne a gyűlölködésnek véget vetni – tette hozzá Juanita Castro, aki megerősítette a híreket, melyek szerint a diktátor állapota stabil.

Fide Castro egészségi állapota miatt meghatározatlan időre elhalasztották a havannai karnevált – közölték szerdán a rendezvény szervezői. A kubai AIN hírügynökség a szervezőket idézve azt jelentette, hogy a karnevált egy később közlendő időpontra tették át.

Fidel Castro egyike a világ leghosszabb ideje hatalmon lévő vezetőinek, kilenc amerikai elnököt élt túl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik