Nagyvilág

A pápa ismét békére szólított fel

XVI. Benedek pápa újabb békefelhívással fordult szerdán a Libanonban hadban álló felekhez, ezúttal a Vatikánba zarándokló európai ministránsok, köztük magyarok előtt a Szent Péter téri szokásos heti általános kihallgatáson.

Az egyházfő az ellenségeskedés és a harcok azonnali beszüntetését, a nemzetközi közösség részéről pedig „egy olyan végleges politikai megoldást” sürgetett a Közel-Keleten, amely „garantálja a következő nemzedékek boldogabb és biztosabb jövőjét”.

Semmi nem igazolhatja ártatlan emberek vérének kiontását, bármelyik oldalhoz tartozókról legyen szó – mondta, majd kérte a hívőket, hogy imádkozzanak „a Közel-Keletnek e mártír térségéért”. Külön említést tett a gyermekáldozatokról és a Kana dél-libanoni kisvárosban vasárnap végrehajtott izraeli légitámadás 56 civil áldozatáról, akiknek többsége szintén gyermek volt.

Az Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet közötti harcok három héttel ezelőtti kezdete óta a katolikus egyházfő minden nyilvános megszólalásában felemelte szavát a tűzszünetért és a békéért. XVI. Benedek éppen szabadságát tölti ezekben a hetekben alpesi nyári rezidenciáján, ezt megszakítva utazott vissza a Vatikánba a szerdai általános kihallgatásra, amelyet mintegy 50 ezer ember előtt tartott meg.

A hallgatóság nagy része az a mintegy 42 ezer ministráns és kísérőik voltak, akik 17 európai országból érkeztek zarándokként kedden a pápai államba. Európai ministránsoknak ez volt minden idők legnépesebb találkozója. Ilyen találkozót minden öt évben rendeznek.

Magyarországot 1570 oltárszolga képviselte, a szervezők döntése alapján narancssárga kendőkkel megkülönböztetett zarándokcsoportjuk a harmadik legnagyobb lélekszámú volt a német és az osztrák fiataloké után – jelentette a vatikáni rádió magyar honlapja. A kétnapos zarándoklat során a magyar misét a tervek szerint szerdán délután 4 órakor a Santa Maria degli Angeli bazilikában Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi püspök mutatja be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik