Nagyvilág

Legalább 40-en haltak meg izraeli légitámadásban

Legalább 40 civil vesztette életét izraeli légitámadások miatt vasárnap reggel a dél-libanoni Kana városban - közölték libanoni biztonsági források.

A légi csapások egyikében részben összeomlott egy háromemeletes épület, amelyben mintegy száz ember, az országrész falvaiból elmenekült családok voltak elszállásolva. A hatóságok szerint a romok alatt lelték halálukat legkevesebb 40-en közülük. A libanoni média és az al-Dzsazíra katari pánarab televízió szerint az izraeli légierő több házat is lerombolt a Szúrtól (Türosz) keletre fekvő kisvárosban.

Eközben a Hezbollah televíziója, az al-Manar arról számolt be, hogy a libanoni síita szervezet tüzérségi fegyverekkel támadta az izraeli hadsereg határ menti állásait, és heves tűzharc alakult ki a Hezbollah gerillái és a Dél-Libanonba mintegy 4 kilométer mélyen behatoló izraeli katonák között. A közelharc Kfar Kila helység mellett folyik, amely közel van Mardzsajún városához.

Mint arról lapunk beszámolt, Izrael szombaton elutasította az ENSZ-főtitkár helyettesének felhívását, amelyben a harcok 72 órás szüneteltetésére szólított fel Izrael és a libanoni síita Hezbollah között.

Avi Pazner, az izraeli kormány szóvivője kijelentette, hogy nincs szükség a 72 órás fegyvernyugvásra, mert Izrael Libanonba be- és kivezető humanitárius folyosót nyitott. Jan Egeland, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekért felelős helyettese pénteken hangoztatta: a háromnapos fegyvernyugvásra azért lett volna szükség, hogy a segélymunkások el tudják távolítani a harcok dél-libanoni körzetéből az öregeket, a gyerekeket és a sebesülteket, valamint élelmiszert, gyógyszert szállítsanak a helyszínre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik