Nagyvilág

Elkezdődtek a választások Kongóban

Parlamenti és elnökválasztások kezdődtek vasárnap a Kongói Demokratikus Köztársaságban, első ízben több mint négy évtized után.

A gyémántban, rézben, kobaltban, aranyban és más ásványokban gazdag, de a belháborúk és Mobutu Sese Seko 36 évig tartó korrupt uralma által elszegényedett ország 58 millió lakosából 25 millióan regisztráltatták magukat a szavazásra.

Joseph Kabila elnöknek 32 ellenjelölttel kell szembenéznie, a jelenlegi két alelnök is a jelöltek között van. Egyikük Jean-Pierre Bemba, az egykori, ugandai támogatást élvező lázadó, akinek fegyveresei az 1996 és 2002 között tartó polgárháború idején az ország észak-keleti részét tartották ellenőrzésük alatt. A másik alelnök Azarias Ruberwa, aki, ruandai háttérrel, a keleti országrész nagyobb részét foglalta el harcosaival. A parlament 500 mandátumáért is több mint 9000 jelölt szállt harcba.

Ha az elnökválasztás első fordulójában senki sem kap többséget, a két legtöbb szavazatot kapott jelölt vív egy második fordulót várhatóan szeptemberben. Az urnákat a tervek szerint közép-európai idő szerint 17 órakor zárják az ország keleti részén, nyugaton pedig, ahol a főváros, Kinshasa is fekszik, egy órával később. Az elnökválasztások eredménye három héten belül várható, míg a parlamenti választások eredményeit fokozatosan hozzák nyilvánosságra, ahogyan összeszámlálják a szavazatokat.

A voksolás biztosításához mintegy 80 ezer rendőrt mozgósítottak, 17 600 ENSZ-békefenntartó és mintegy ezer Európai Uniós kontingens mellett. A szavazást ellenőrzését 47 ezer hazai és 1500 külföldi megfigyelő végzi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik