Nagyvilág

Ötödszörre sem tudtak megegyezni Prágában

Ismét kudarccal végződött pénteken Prágában a cseh parlamenti házelnökválasztás. Az immár ötödik sikertelen kísérlet azt jelenti, hogy a cseh parlament alsóházának két hónappal a választás után sincs új elnöke, ami lehetetlenné teszi az eddigi kormány lemondását és az új kormány felállítását.

A házelnöki tisztség egyetlen jelöltje ezúttal is Jan Kasal koalíciós képviselő volt, aki azonban megválasztásához nem kapta meg a szükséges többséget. Kasalt a választáskor csak a koalíció képviselői támogatták. A következő házelnökválasztásra augusztus 4-én, jövő pénteken kerül sor.

A patthelyzet azt követően alakult ki, hogy a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt vezetésével megalakult hárompárti jobbközép koalíciónak a 200 tagú parlamentben ugyanúgy 100 mandátuma van, mint a szociáldemokrata-kommunista ellenzéknek, ami lehetetlenné teszi, hogy előzetes megállapodás nélkül a felek egyike érvényesíteni tudja akaratát.


A házelnök dönt

A képviselőház elnökének tisztsége azért olyan fontos, mert ha esetleg kudarcot vallana az első két kormányalakítási kísérlet, akkor a harmadik alkalommal már nem az államfő, hanem a házelnök adna erre megbízatást. Miután Václav Klaus bejelentette, hogy Jirí Paroubek szociáldemokrata pártelnök tőle ilyen megbízatást ne várjon, ezért a második helyen végzett párt szeretné megszerezni a házelnöki posztot, hogy így legalább az esetleges harmadik körben lehetősége legyen a kormányalakítási kísérletre.

Miroslav Topolánek polgári demokrata pártelnöknek a jövő héten kell beszámolnia Václav Klausnak kormányalakítási tárgyalásai eredményéről. A házelnökválasztást megelőző vita hasonlóan a korábbiakhoz most is nagyon indulatos volt, s a felek egymásra hárították a felelősséget azért, hogy a kormányalakítási tárgyalások megfeneklettek.


Patthelyzet

Jirí Paroubek kormányfő és szociáldemokrata pártelnök válaszul Vlastimil Tlusty polgári demokrata frakcióvezető felszólalására leszögezte, hogy pártja számára a hárompárti jobbközép koalíció projektje halott, s nem fogja támogatni. Megjegyezte: a koalíció két hónapot veszített azzal, hogy egy olyan elképzelést akart keresztülvinni, amelynek nincs többségi támogatása.


Ez zsákutca volt, s most nekimentetek a falnak – jelentette ki Paroubek, aki egyúttal felszólította a koalíciót, hogy üljenek le és végre tárgyaljanak egy kompromisszumos kormányprogramról. A koalíció azonban továbbra is azt állítja, hogy elképzelései jók. Tlusty szerint a szociáldemokraták annak ellenére akarnak kormányozni, hogy nem ők nyerték a választást, s nincs többségük a képviselőházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik