Nagyvilág

Szlovákia válasza: elutasítjuk a szélsőségeket

Ján Kubis szlovák külügyminiszter pénteken válaszolt Göncz Kinga hét eleji levelére, amelyben a magyar diplomácia irányítója kollégájának közbenjárását kérte annak érdekében, hogy Szlovákia új kormánya határolódjon el a koalíciós Szlovák Nemzeti Pártot vezető Ján Slota magyarellenes kijelentéseitől.

Ján Kubis válaszlevelét pénteken délután a szlovák külügyminisztériumban adták át Győrffy Csaba pozsonyi magyar nagykövetnek. Az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott szlovák külügyi közlemény szerint Kubis a levélben megerősítette a magyar külügyminiszterrel folytatott megbeszélése során igazolt közös törekvést, miszerint “a két ország kapcsolataiban nincs helye a haszontalan és végiggondolatlan hangulatkeltésnek”.

Szintén megerősítette a Szlovákia és Magyarország “sokoldalú és komplex” együttműködését célzó szándékát, valamint azt a törekvését, miszerint “az esetleg felmerülő kérdéseket úgy kell megoldani, hogy azok ne terheljék a kétoldalú kapcsolatokat, s a felek egyike se válhasson az ilyen esetek, vagy a közszereplők kampánykijelentéseinek túszává”.

Kubis a levélben nyomatékosan leszögezte, hogy Szlovákia a két ország közti kapcsolatokat a magyar-szlovák alapszerződésben rögzítettekkel teljes összhangban kívánja építeni. Leszögezte: “Tegye azt bárki is, a szlovák kormány most is és a jövőben is határozottan elutasítja az olyan megnyilvánulásokat és az olyan lépéseket, amelyek a két ország kétoldalú kapcsolatait és polgárainak békés egymás mellett élését károsítanák. Az ilyesmit Pozsony kategorikusan elítéli.”


Kényes kérdések

A szlovák külügyminiszter arra kérte Göncz Kingát, hogy a szlovák kormányprogrammal “összeegyeztethetetlen megnyilatkozásokat ne tévesszék össze a Szlovák Köztársaság kormányának álláspontjával, és ne is értelmezzék annak”. „A szlovák kormány egyedül a Szlovák Köztársaság kormányának programnyilatkozatában rögzítettekhez igazodik.


A kormánykoalíciót alkotó politikai pártok programját ezen pártok pártdokumentumának tekinti, a kormány azonban a fajgyűlöletet, az intoleranciát, a xenofóbiát, az agresszív nacionalizmust és minden szélsőséges megnyilvánulást határozottan elutasít” – áll a levél tartalmát ismertető külügyi közleményben, amely szerint Pozsony “ezen kategóriák közé sorolja a történelmi revíziót célzó törekvéseket is, hangozzanak el azok bármely irányból”.

Ján Kubis e tekintetben lehetőséget lát a két ország politikai vezetőinek együttműködésére. Válaszlevelében a szlovák külügyminiszter “a legkényesebb kérdéseket is érintő nyitott párbeszéd” mellett tett hitet, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy magyar partnerével, Göncz Kingával a jó szomszédokhoz, európai partnerekhez és szövetségesekhez méltó módon tudják majd előremozdítani a két ország kapcsolatait. “A szlovák kormány erre készen áll” – zárul a pozsonyi válaszlevél, melyre Polgár Viktor külügyi szóvivő tájékoztatása alapján a Külügyminisztérium hétfőn válaszol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik