Nagyvilág

Közzétették az orosz terrorszervezetek listáját

Első alkalommal hozták nyilvánosságra az Oroszországban terroristának tartott szervezetek listáját az orosz hivatalos közlöny, a Rosszijszkaja Gazeta pénteki számában.

A lapnak adott interjújában Jurij Szapunov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nemzetközi terrorizmus elleni részlegének parancsnoka külön kitért arra, hogy a terroristának ítélt 17 szervezet közé miért nem sorolt be az orosz legfelsőbb bíróság olyan, a világ több országában terroristának tartott szervezetet, mint a Hamasz és a Hezbollah.

Szapunov hangsúlyozta, hogy a bíróság szerint a terrorista szervezetek három alapvető kritériumnak felelnek meg: erőszakos eszközökkel akarják megdönteni Oroszországban az alkotmányos rendet, kapcsolatban állnak az észak-kaukázusi térségben tevékenykedő törvénytelen fegyveres csoportokkal, illetve a nemzetközi közösség által terroristának tartott szervezetekhez tartoznak, vagy kapcsolatot tartanak azokkal.

A Hamaszt és a Hezbollahot egyrészt nem tartják a világon mindenütt terroristának, másrészt a most közzétett lista „hazai”, azaz azoknak a szervezeteknek a nevét tartalmazza, amelyek leginkább veszélyeztetik tevékenységükkel az orosz állam biztonságát – mondta. Oroszország elismeri azokat a listákat, amelyeket olyan nemzetközi szervezetek, illetve nagyhatalmak állították össze, mint például az ENSZ, az Egyesült Államok és az Európai Unió – tette hozzá.

Az orosz listán szereplő valamennyi szervezet valamilyen formában kapcsolatban áll a muzulmán testvérek szélsőséges szárnyához. A listára többek között felkerült az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz sorolt Bázis (Baza) nevű szervezet és a tálib mozgalom is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik