Nagyvilág

Az iráni nagykövetségen rejtőzhet a Hezbollah vezetője

Amerikai és izraeli hírszerzési értesülések szerint Haszan Naszrallah sejk, az Izrael ellen harcoló libanoni síita Hezbollah vezetője a bejrúti iráni nagykövetségen rejtőzik - jelentette a The Washington Times pénteken.

Mint a lap fogalmazott, a sejk a libanoni főváros egy külföldi képviseletén, feltehetően az iráni nagykövetségen rejtőzködik. Az izraeli hadsereg és felderítés továbbra is nagy erőkkel kutat a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah után, aki múlt héten állítólag elhagyta bejrúti főhadiszállását nem sokkal azután, hogy az épületet izraeli vadászgépek bombázni kezdték.

A The Washington Times név nélkül nyilatkozó amerikai diplomatákra hivatkozva azt írta: ha az értesülés igaznak bizonyul, akkor az izraeli légierő támadást intézhet az iráni nagykövetség ellen, ami a konfliktus kiszélesedéséhez vezethet. A nagykövetség épülete ugyanis az adott államon kívüli, szuverén területnek számít, megtámadása háborús üzenettel ér fel.

A washingtoni újság megjegyezte: korábbi, szintén meg nem erősített értesülések szerint a Hezbollah vezetője a szíriai fővárosba menekülhetett. Egy kuvaiti lap csütörtökön azt állította, Haszan Naszrallahot szíriai testőrök között egy titkosszolgálati járműben látták Damaszkuszban, és a sejk nem a szokásos vallási köntöst, hanem civil ruhát viselt.

Elsőként a Maariv című izraeli lap közölte szerdán, hogy a sejk valószínűleg Bejrútban rejtőzik, és irányítási központot alakított ki az iráni nagykövetség pincéjében.

A kuvaiti asz-Szijásza csütörtökön azt jelentette, hogy Naszrallah Damaszkuszban szíriai és iráni tisztviselőkkel tárgyalt, s hogy a megbeszélésen jelen volt Bassár el-Aszad szíriai elnök, valamint Ali Laridzsáni, az iráni nemzetbiztonsági tanács titkára. A résztvevők azt vitatták meg, hogy miképpen szervezzék meg szíriai területen keresztül az iráni fegyverek utánpótlását a Hezbollah fegyveresei számára.

A Hezbollah szóvivője, Huszein Rahhál nem volt hajlandó megválaszolni, vajon Naszrallah, akinek mozgását szigorú titok övezi, járt-e Damaszkuszban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik