Nagyvilág

Megtalálták Hitler egyetlen anyahajójának roncsait

A lengyel haditengerészet egyértelműen azonosította a náci Németország egyetlen repülőgép-anyahajója, a Graf Zeppelin roncsait – jelentette a Deutschlandfunk német rádióállomás.

Az anyahajó 260 méter hosszú, 34 méter széles roncsát hatvan éve keresik, most egy lengyel cég bukkant rá olaj- és gázlelőhely után kutatva a Balti-tengerben Wladyslawowótól harminc tengeri mérföldre északra. A lengyel haditengerészet szóvivője szerint a búvárok beszámolói, illetve a hangszondázás alapján beigazolódott az a feltevés, hogy a Graf Zeppelin roncsával van dolguk. Ugyanez a lengyel csapat két évvel ezelőtt már felfedezte a menekülőket szállító és elsüllyedt Steuben hajó roncsát.

A Graf Zeppelin volt a hitleri Németország egyetlen repülőgép-hordozó hajója, de nem jártak vele szerencsével. A 42 repülőgép fogadására tervezett hajót 1936-ban kezdték el építeni, de sohasem fejezték be. A hajó háború utáni sorsáról különböző beszámolókat lehet olvasni. Van olyan verzió, hogy a Graf Zeppelint maguk a németek rongálták meg a szczecini kikötőben, majd a monumentális építmény a szovjetek birtokába került. Olvasni arról is, hogy a szovjetek úszó célpontként használták, és torpedókkal felrobbantották, illetve hogy aknára futott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik