Nagyvilág

A brit államtitkár Izraelt bírálja

Ha Izrael a Hezbollahra vadászik, akkor a Hezbollahot támadja, ne a libanoni nemzetet – mondta Bejrútban a régióért felelős politikai államtitkár, aki terroristaszervezetnek titulálta a Hezbollahot, de elítélte Izraelt.

Nehéz megértenünk az izraeliek Hezbollah ellen alkalmazott taktikáját, mert ártatlan civilek, gyerekek halnak meg Libanon-szerte, és az izraeli hadsereg tönkreteszi az ország egész infrastruktúráját. Nem igaz, hogy Izrael sebészi pontossággal hajtja végre a rakétatámadásait – cáfolta Kim Howell brit politikus izraeli kollégáit.

Konzultálni fogok Condoleezza Rice-szal, hogy meggyőzzük Izraelt, változtasson a hozzáállásán, és főleg a háborús taktikáján –mondta a politikus bejrúti tárgyalását követően, amikor a kikötőben megtekintette az evakuációt, majd a York csatahajó legénységénél tett vizitet. Azonnali tűzszünet kell, de ez nem fogja megoldani a térség problémáját, mert az az előző békekötésben gyökerezik – mondta. Átfogó politikai rendezés kell, és ebben mi, az EU és az arab országok vezető államai segíteni fogunk.

Bejrútból már napok óta folyik az evakuálás, egyes országok – köztük Magyarország is – szárazföldön menekítik ki az országból polgáraikat. Óriási a kockázat, mert az izraeli hadsereg lövi a Libanonból Szíriába vezető utakat. Legelőször a Bejrút–Damaszkusz sztrádát bombázták, de ezekben a napokban már egyetlen út sincs biztonságban. A Libanoni Magyar Nagykövetség dolgozói erejükön felül mindent megtesznek a Libanonban rekedt állampolgárok kimenekítésére. Eddig 91 magyar és 18 magyar nemzetiségű személy hagyta el segítségükkel az országot. Jelenleg nincs olyan magyar polgár, aki ki akarna jutni Libanonból.

A bejrúti kikötőben bérelt buszok hosszú sora kígyózik, onnan charterhajók szállítják a menekülteket Ciprusba. A nyílt vízen francia, olasz és brit hadihajók cirkálnak. Ennek ellenére az izraeli hadsereg éjjel és nappal folyamatosan bombázza a fővárost. Az evakuálás meglepően fegyelmezetten folyik, bár az evakuáló nemzetek katonái kezelik a helyzetet. Az amerikaiak már kihajóztak, kanadaiak, ausztrálok, svédek, törökök, olaszok, franciák, németek, svájciak és britek várnak a megváltó behajózásra. Ma megnyitották a bejrúti légikikötő egy részét is a külföldről érkező segélyszállítmányoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik