Nagyvilág

Amerikai–brit konfliktus

A brit–amerikai kapcsolatokban szinte példátlan diplomáciai viszályhoz vezetett az a szerdai értesülés, hogy az Egyesült Államokból Izraelbe bombautánpótlást szállító repülőgépek a jelek szerint egyeztetés nélkül egy brit repülőtéren tartottak technikai megállót.

A konzervatív The Daily Telegraph híre szerint az amerikai kormány által bérelt két Airbus A310-es teherszállító gép, amely lézervezérlésű, bunkerek falát áttörni képes légibombákat szállított a libanoni Hezbollah síita szervezettel hadban álló Izraelnek, a hétvégén leszállt a skóciai Prestwick repülőterén üzemanyag-utántöltés végett. A hírben ugyan az állt, hogy erre engedélyt kapott a brit kormánytól, Margaret Beckett brit külügyminiszter szerda esti nyilatkozatából azonban gyakorlatilag az derült ki, hogy London nem tudott az amerikai bombaszállítmányok nagy-britanniai megállójáról.

Beckett, aki a közel-keleti válságról rendezett római külügyminiszteri tanácskozáson nyilatkozott a BBC-nek és a Channel 4 kereskedelmi tévének, azt mondta: már tudatta az amerikai féllel, hogy „ebben az ügyben a jelek szerint valami nagy hiba történt”. Hozzátette: ha valóban ez derül ki, Nagy-Britannia hivatalosan tiltakozni fog Washingtonnál.

A fejlett ipari világ e két legszorosabb szövetségesének kapcsolatrendszerében szinte példátlan az ilyen élességű nyilvános nézeteltérés. Londoni kommentárok szerint a brit kormány az erőteljes fellépéssel nyilván igyekszik megelőzni, hogy ismét a fogolyszállító titkos CIA-járatokéhoz hasonló botrány törjön ki a fegyverszállítások miatt. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség terroristagyanús őrizeteseket szállító repülőgépei annak idején szintén többször érintették a Glasgow-t is kiszolgáló prestwicki repülőteret.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik