Nagyvilág

Üzletasszony lesz a londoni nagykövet

Karrierdiplomata helyett üzletasszonyt választott Göncz Kinga a londoni nagyköveti posztra. Czakó Borbála helyét az Ernst&Young élén információink szerint Havas István veszi majd át.

Czakó Borbála…

…üzemmérnöki diplomája mellett közgazdász végzettséget szerzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Befektetési trainee-ként a Rockefeller Incorporation-nek dolgozott New Yorkban. MBA-jét a Tulane University-n szerezte 1991-ben.

Aligha oszlatja el az eddigi kormányok kinevezési gyakorlatához kapcsolódó kétségeket Czakó Borbála londoni nagyköveti jelölése, bár az is igaz, hogy mint jó néhányszor hazánkban az elmúlt 16 évben, úgy más országokban is gyakran politikai kinevezettek kapják a legnagyobb presztízsű diplomáciai felkéréseket – a karrierdiplomaták legnagyobb sajnálatára. Megkerestük az érintettet is, Czakó Borbála azonban utóbb visszavonta a FigyelőNetnek adott nyilatkozatát.


Az üzletasszony, aki előkelő helyen szerepelt a Magyar Hírlap által kiadott Az 50 legbefolyásosabb nő című kiadványban, korábban a Világbank-csoportnál az IFC (International Finance Corporation) magyarországi vezetőjeként dolgozott. 2002-ben került a nemzetközi könyvvizsgáló cég magyar irodájához, melynek Terták Ádám 2004 márciusi távozása óta első embere. Czakó Borbála több más titulus mellett elnöke a Walesi herceg kezdeményezésére létrejött Magyar Business Leaders Fórumnak is.

Fontos poszt


A nagyköveti kinevezést a köztársasági elnök írja alá, előtte azonban minden jelöltet meghallgat az Országgyűlés Külügyi Bizottsága – vázolta az általános menetrendet lapunk kérdésére Polgár Viktor külügyi szóvivő, aki azonban nem erősítette meg Czakó Borbála jelölésének tényét. Azt azonban elárulta, hogy Szombati Béla londoni nagykövet kinevezése ősszel jár le, várhatón ekkor veszi át tőle utódja a stafétabotot.


A londoni képviselet kiemelten fontos hazánk szempontjából, elsősorban ezért, mert Nagy-Britannia meghatározó szerepet játszik az EU-ban, és a NATO-ban, valamint tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának és kulcsszerepet játszik a transzatlanti kapcsolatokban is. Emiatt diplomáciai körökben némi megütközést keltett, hogy egy stratégiailag fontos helyre nem sikerült karrierdiplomatát választani. Tény ugyanakkor az is, hogy már maga a külügyminiszter sem szakmabeliként érkezett, Göncz Kinga a szociális ügyek felelőse volt az első Gyurcsány-kormányban.


Információink szerint Czakó Borbála helyét az Ernst&Young vezérigazgatói posztján Havas István veszi át. Ő korábban az Arthur Andersennél dolgozott, a két cég összeolvadása óta pedig az E&Y partnere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik