Nagyvilág

Nemzetközi konferencia a Közel-Keletről

Tizenöt ország és három nemzetközi szervezet részvételével nemzetközi konferencia kezdődött szerdán Rómában a libanoni válságról. A felek egyelőre nem tudtak megegyezni az azonnali tűzszünetről Izrael és a Hezbollah között.

A részt vevő közel-keleti és európai országok, valamint az Egyesült Államok külügyminisztere a konferencia zárónyilatkozatában kifejezték eltökélt szándékukat a tűzszünet érdekében kifejtendő sürgős erőfeszítéseket illetően. A hosszú vita után elfogadott nyilatkozat több arab állam, Olaszország és az ENSZ óhaja ellenére nem szólított fel azonnali, előfeltételek nélküli tűzszünetre Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet között.


Massimo d,Alema, a vendéglátó Olaszország külügyminisztere a konferencia zárónyilatkozatának szövegét felolvasva hangsúlyozta: a fegyvernyugvásnak tartósnak, állandónak és fenntarthatónak kell lennie, és mihamarabb meg kell egyezni nemzetközi békefenntartóknak a térségbe való küldéséről az ENSZ égisze alatt. D,Alema szerint megegyezés született egy adományozói konferencia összehívására a libanoni újjáépítés támogatásának céljából.


A Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kezdeményezésére megrendezett egynapos konferenciára nem kapott meghívást Izrael, illetve a Hezbollah gerilláinak támogatásával hírbe hozott Szíria és Irán, jelen volt viszont tizennégy állam külügyminisztere, valamint Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök.


Libanon kártérítést követel Izraeltől

A libanoni kormányfő már a tárgyalások előtt bejelentette, hogy Bejrút az izraeli harci cselekmények azonnali beszüntetését fogja szorgalmazni a római konferencián. Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök egyúttal figyelmeztetett, hogy Libanon be fogja perelni Izraelt és kártérítést követel tőle azért a “barbár pusztításért”, amelyet az ország népének el kell szenvednie.


Izrael nem hagyhatja figyelmen kívül a nemzetközi jogot a végtelenségig – jelentette ki a kormányfő. Szinjóra szerint Izraellel meg kell fizettetni az okozott kárt, s e célból Bejrút meg fogja kezdeni a jogi eljárást Izrael ellen. Libanon nem mulaszt el semmilyen lehetőséget, hogy jóvátételt csikarjon ki Izraeltől “azért a barbár rombolásért, amelyet a libanoni népnek okozott és okoz most is” – mondta. A találkozón a jordániai külügyminiszter szerint az arab államok közös álláspontot fognak képviselni.


Cél: az azonnali tűzszünet


Az ENSZ-főtitkár a libanoni “bombázások, blokádok és szárazföldi műveletek leállítására szólította fel Izraelt a Közel-Kelet-konferencián, a Hezbollah síita libanoni szervezettől pedig azt követelte, hogy hagyjon fel az izraeli települések, a polgári lakosság tudatos támadásával.


A főtitkár “szörnyűnek és veszélyesnek” nevezte a libanoni helyzetet, és súlyos humanitárius válságról beszélt. Annan szerint már ellenségeskedésnek már az átmeneti, akár néhány napos szüneteltetése is elég a legégetőbb humanitárius feladatok végrehajtásához. Annan kezdeményezésére a konferencia résztvevői egyperces csenddel emlékeztek meg az izraeli-libanoni konfliktus összes áldozatáról, különösen a kedd este egy izraeli légicsapásban életét vesztő négy ENSZ-megfigyelő haláláról.


Segélyezés


Az olasz külügyminiszter a tanácskozáson adományozói konferencia mihamarabbi összehívását javasolta Libanon újjáépítésére. A tanácskozás társelnöki tisztét (amerikai kollégájával együtt) betöltő Massimo d,Alema szerint az adományozói konferenciát a lehető leghamarabb össze kell hívni.
A vendéglátó Olaszoszág külügyminisztere elengedhetetlennek nevezte az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és más nemzetközi szervezetek szoros együttműködését annak érdekében, hogy megindulhasson a libanoni nép segélyezése élelemmel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik