Nagyvilág

Leszállt Bejrútban az első segélyszállító repülőgép

Leszállt Bejrút repülőterén egy segélyszállítmánnyal megrakott jordániai repülőgép, s ezzel szerdán véget ért a Libanont 13 napja sújtó izraeli légiblokád.

A jordániai gép érkezése egyúttal azt is jelenti, hogy újra fogadóképes a libanoni főváros repülőtere, amelyet az izraeli légierő és hadiflotta is támadott a síita Hezbollah szervezet ellen indított libanoni offenzívája kezdetén. A bejrúti reptérre összesen három, az ENSZ által bérelt és humanitárius segélyeket szállító jordániai repülőgépet várnak szerdán.


A földön is megindult az ENSZ segélykaraván Bejrútból a déli országrészbe. A tíz teherautóból álló menetoszlop 90 tonna búzalisztet és ezen felül főként gyógyszert visz Szúr (Türosz) városába. A szállítmány a libanoni kormány és az ENSZ élelmezési világprogramja (WFP) adományaiból áll. Szabad átjárást ígértek nekünk, és bízunk benne, hogy a felek tartják is magukat az ígérethez. Ez a konvoj kulcsfontosságú a (humanitárius) folyosó megnyitása szempontjából, a következő napokban újabb szállítmányok indulnak – mondta Amer Daud, a WFP libanoni koordinátora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik