Nagyvilág

Fico nem tulajdonít jelentőséget Göncz Kinga levelének

A szlovák államfő nem tud azonosulni Ján Slota újabb magyarellenes kijelentéseinek „megfogalmazásával," Robert Fico miniszterelnök pedig nem tulajdonít jelentőséget Göncz Kinga levelének, melyben a magyar külügyminiszter a Slota kijelentéseitől való szlovák elhatárolódást sürget.

Fico privatizációs tilalma

Az új szlovák kormány bizonyos vállalatokat érintő privatizáció tilalom bevezetését tervezi, hogy az állam megőrizhesse felettük a befolyását – jelentette ki Robert Fico szerdai kormányülésén. A júniusi választásokat megelőző kampányban Fico hevesen támadta a Dzurinda kormány privatizációs gyakorlatát. Akkoriban már jelezte, hogy esetleg néhány veszteséges céget ugyan értékesíteni fognak, de a kormány nem válik meg egyetlen nagyobb vállalattól sem. ” A privatizációnak nem a külföldi cégek érdekeit, hanem a Szlovák Köztársaságét kell szolgálnia” – mondta .A privatizációs tilalom kimondása azzal jár majd, hogy Szlovákiának más forrásokat kell találnia a nyugdíjreform finanszírozására, ismerte el a miniszterelnök, de a lehetséges konkrét forrásokat nem nevezte meg. Fico azt a szándékát is megismételte, hogy a kormány keresi majd az állami befolyásolás – kisebbségi tulajdonon, az irányítási jogokon keresztül történő- növelésének lehetőségét azokban a cégekben, amelyek külföldi tulajdonban vannak. (MTI)

Ivan Gasparovic szlovák államfő szerdán Pozsonyban annak kapcsán érintette Slotának a cseh Lidové Noviny című lapban megjelent magyarellenes kijelentéseit, hogy egy újságíró megkérdezte tőle: mit szól Göncz Kingának szlovák kollégájához, Ján Kubishoz írott leveléhez, melyben a magyar diplomácia vezetője Budapest azon elvárásnak adott hangot, hogy a szlovák kormány határolódjon el Slota európai normáktól idegen kijelentéseitől.

Az újságírói kérdésre válaszoló Gasparovic a SITA hírügynökség szerint úgy fogalmazott, hogy természetes, hogy nem tud egyetérteni azzal a megfogalmazással, ahogy azt Slota a nyilvánosság elé tárta. Hozzátette, hogy a magyar-szlovák alapszerződés nyomán minden probléma könnyen megoldható.


Semmibe vett levél

Robert Fico kormányfő szerint pedig nem úgy tűnik, hogy Szlovákia és Magyarország között bármilyen probléma állt volna elő, Göncz Kinga levelét pedig „nem tartja fontosnak. A világban annyi mindenféle levél kering” – fogalmazott Fico. Ján Kubis, Göncz Kinga levelének címzettje is csak annyit mondott, hogy „a magyar kormány nyugtalanságának világos megnyilvánulásaként” értékeli a levelet. Ján Kubis elmondta: Göncz Kinga levelét szerdán kapta kézhez, tanulmányozni fogja és mindenképpen válaszolni fog, “méghozzá egyértelműen és nagyon gyorsan”. A szlovák külügyminiszter jelezte, hogy a válaszlevél tartalmáról a miniszterelnökkel, Robert Ficóval is egyeztetni készül, de megeshet, hogy a levél a saját külügyminiszteri illetékességén belül fogalmazódik meg.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén álló Ján Slota a kárpáti és a szudétanémeteket is felbosszantotta a prágai Lidove Noviny-nak tett kijelentésével, mely szerint irigyli a cseheket, akik 1945 után elűzték országuk területéről a németeket, ezrét manapság nincsenek problémáik, mint a szlovákoknak a magyar nemzeti kisebbséggel – írja a Magyar Rádió Online.


Sokkoló kijelentések

A Szudétanémetek Szövetségének elnöke, a CSU európai parlamenti képviselője szerint a szlovák nemzeti vezér szavai azt mutatják: a kitelepítés Közép-Európa rákos daganata, és mindaddig számítani lehet ilyen szélsőséges megnyilvánulásokra, amíg a prágai kormány nem hatálytalanítja a Benes-dekrétumokat – idézi a német politikust az Új Szó.

A pozsonyi magyar napilap arról is beszámol, hogy a szlovákiai német kisebbséget is sokkolták a Nemzeti Párt elnökének szavai, amelyből arra következtetnek, Slota helyesli a nemzetiségi alapon történő erőszakos kitelepítést. Történelmi tapasztalataink alapján ezt a leghatározottabban visszautasítjuk – mondta a szlovák német kisebbség képviselője, Ondrei Pösch.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik