Nagyvilág

Szaúd-Arábia totális háborúra figyelmeztet

Ha a békés megoldás Izrael kihívó magatartása miatt kudarca fullad, nem marad más megoldás, mint a háború, mely a teljes térségre kiderjedhet – mondta az állami tévének nyilatkozva a szaúd-arábiai uralkodó.

Regionális háborút robbanthatnak ki a Közel-Keleten Izrael libanoni és a palesztinok elleni hadműveletei – vélekedett kedden a szaúd-arábiai uralkodó. Abdallah bin Abdel-Aziz az állami tévében hangoztatta: Szaúd-Arábia figyelmeztetett mindenkit arra, hogy ha nem sikerül békés mederbe terelni a konfliktust, nem marad más, mint a háború. Hozzátette: nem lehet előre látni, mi történik, ha az események ellenőrizhetetlenné válnak.

Az uralkodó utalt az arab országok 2002-ben elfogadott békejavaslatára, amiben átfogó békét ajánlottak Izraelnek cserébe azokért a földekért, amelyeket az 1967-es közel-keleti háborúban elfoglalt. Kifejtette, hogy az arabok békét hirdettek, világos és tisztességes javaslatot tettek a békét földért indítványukban. Ezzel párhuzamosan pedig figyelmen kívül hagyták az arab szélsőségesek felhívását, hogy amelyek a békejavaslat ellenzését célozta. A türelem nem tarthat örökké – mondta II. Abdallah. Az állami televízió jelentése szerint Szaúd-Arábia 500 millió dollárt ígért Libanon újjáépítésére és 250 milliót a palesztinoknak.

A palesztin fél közben libanoni tűzszünetet, továbbá a Gázai övezetben és Ciszjordániában zajló izraeli hadműveletek leállítását szorgalmazta. Véget kell érnie a Gázai övezetben és Ciszjordániában zajló agressziónak, és azonnali tűzszünetet kell teremteni Libanonban – mondta Mahmúd Abbász, tárgyalásokat szorgalmazva ez utóbbi érdekében Izrael és a libanoni kormány között.

Élet-halál kérdése

Simon Peresz volt izraeli kormányfő kijelentette, hogy biztos a győzelemben, és a Hezbollah stratégiai hibát követett el, amikor azt gondolta, hogy “12 ezer rakétával meg tudja törni Izraelt. Peresz a libanoni offenzívát Izrael számára élet-halál kérdésnek nevezte. Vagy mi, vagy a Hezbollah – jelentette ki a Nobel-békedíjas politikus. Majd a libanoni néphez intézve szavait hozzátette: “Nincs már más választásotok. Vagy ti, vagy a Hezbollah”.Libanon számára tragédia a mai háború, amit az iráni törekvések idéztek elő – fogalmazott.

Július 12-e, a libanoni izraeli hadműveletek kezdete óta a Hezbollah több száz rakétát lőtt ki Izraelre, s ezekben a támadásokban 24 katona és 17 civil halt meg. Izrael libanoni hadműveleteiben közel négyszázan haltak meg, és a harcok miatt 750 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik