Külföld

Rice: új Közel-Keletre van szükség

admin
admin

2006. 07. 25. 11:47

Megkezdődött Ehud Olmert izraeli kormányfő és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter jeruzsálemi találkozója, melyen az amerikai külügyminiszter a háború okozta humanitárius katasztrófára figyelmeztetett, ugyanakkor nem szólította fel Izraelt a hadműveletek befejezésére.

Olmert, még a megbeszélések előtt leszögezte, hogy Izrael folytatja hadműveletét a Hezbollah ellen az önvédelem elemi jogával élve. Reményét fejezte ki, hogy a libanoni kormány elhatárolja magát a Hezbollahtól, amelyet “brutális terrorista szervezetnek” minősített.

Ugyanakkor elismerte a Libanon elleni izraeli hadjárat okozta “humanitárius nehézségeket”, és kijelentette: Izrael az Egyesült Államokkal együttműködve igyekszik megoldani ezeket a problémákat, és országa nem a libanoni emberekkel, hanem a Hezbollahhal áll harcban. A térség lakói, izraeliek, libanoniak, palesztinok túl rég óta élnek félelemben, terrorban és erőszakban –mondta Rice. Eljött az idő egy új Közel-Keletre – jelentette ki az amerikai diplomáciai vezetője, arra utalva, hogy a térségben meg kell erősíteni a demokráciát és a békére törekvő erőket támogatni kell.


EU vagy NATO?


Ehud Olmert miniszterelnök közölte, hogy támogatná egy, az EU-tagállamok által létrehozott erő telepítését, védelmi minisztere pedig a NATO irányítása alatt álló erő kiküldését szorgalmazta, ez utóbbi elképzelést egyébként az amerikai ENSZ-nagykövet is azonnal támogatásáról biztosította.


Ami az első lehetőséget illeti, Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben azt közölte, hogy több európai állam is kész lenne alakulatokat adni egy ilyen misszióba, ugyanakkor problémát jelent, hogy egy EU-erő kiküldéséhez mind a 25 tagállam beleegyezésére lenne szükség, s ez nehezen megvalósítható, a parancsnoki struktúra kialakítása pedig további nehézségeket okozna.


A NATO-erők térségbe küldésé egy másik lehetőség, melynek előnye, hogy a szövetségnek – szemben az EU-val – komoly tapasztalata van a katonai akciók végrehajtásában, viszont a z erők összeadása itt is problémát okozhat, a szervezetet ugyanis Koszovóban illetve Dél-Afganisztánban állomásozó, nemrég jelentősen bővített csapatokkal van jelen.


A nemzetközi békefenntartó erőkről szóló javaslatot Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök, és Nabih Berri, a Hezbollahhoz közel állónak tekintett parlamenti elnök is kétkedéssel fogadta, figyelmeztetve arra, hogy nem valószínű, hogy a Hezbollah elfogadna bármely külföldi katonai jelenlétet hagyományos síita erősségében, Dél-Libanonban. A szervezet máris elutasította a lefegyverzésre szóló felhívásokat.


Elválasztó térség

A washingtoni Fehér Ház szóvivője szerint az Egyesült Államok Izraellel és Libanonnal humanitárius „folyosó”, egy elválasztott térség létrehozásáról tárgyal, ahová nemzetközi, esetleg NATO-vezetésű erők települnének. A The Washington Post értesülése szerint szerint a nemzetközi haderő tevékenységét két-három hónap után kiterjesztenék arra is, hogy segítséget nyújtson a libanoni hadseregnek visszanyerni az ellenőrzést Dél-Libanon felett. Az izraeli hadsereg szerint nem egyértelmű a “humanitárius átjáró” megnyitásának kérdése, mert a végső szót még nem mondták ki az illetékes katonai vezetők.


A válság leküzdéséhez szükséges lépések sorrendjében sincs egyetértés a nemzetközi szereplők között. Arab országok olyan elképzeléseket fogalmaztak meg, amelyek az azonnali tűzszünetre koncentrálnak, s csak ennek elérése után térnének át a Hezbollah lefegyverzésének és a fogságában lévő két izraeli katona szabadon bocsátásának kérdésére. Az amerikai kormány viszont támogatását fejezte ki a síita milícia elleni izraeli hadjárat mellett, és Izraellel együtt az izraeli katonák azonnali szabadon bocsátását követeli.

Az ENSZ 150 millió dollár segítségről döntött a libanoniak számára, melyet a mintegy 800 ezer a térségben maradt ember táplálására és elhelyezésére fognak fordítani. George W. Bush ígéretet tett arra, hogy újabb helikoptereket és hajókat, valamint 30 millió dollár segélyt küldenek Libanonba.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.