Nagyvilág

Kaotikus helyzet Ukrajnában

Kaotikus helyzet alakult ki Ukrajnában, miután Viktor Juscsenko elnökre egyre nagyobb nyomás nehezedik a parlamenti többséget alkotó koalíció részéről riválisa, Viktor Janukovics miniszterelnökké való kinevezésére.

Miután a hétfő éjfélkor lejárt hatvannapos határidőn belül nem jött létre az új kormány, az alkotmány értelmében Juscsenko elnök feloszlathatja a parlamentet, hogy új választásokat írjon ki. A koalíció Viktor Janukovicsot, Juscsenko egykori elnökválasztási riválisát jelölte miniszterelnöknek, de a jelölt elnöki jóváhagyása híján a kormányról nem szavazhatott a parlament.


A parlament nem fogja teljesíteni a feloszlatásáról szóló elnöki rendeletet, ha Viktor Juscsenko úgy dönt, hogy él ezzel a lehetőséggel, a kormányalakítási határidő lejárta miatt – jelentette ki kedden az ukrán törvényhozás elnöke.


A parlamenti többséget alkotó koalíció egyre nagyobb nyomást próbál gyakorolni az elnökre, hogy elkerülje a parlament feloszlatását. Ha megteszi, azzal nyugtalanságot szít, és az 1993-as oroszországihoz hasonló válságba sodorja az országot – vélekedett Olekszandr Moroz, az ukrán törvényhozás elnöke. Még ha feltételezzük is, hogy kiadnak egy jogsértő rendeletet a parlament feloszlatásáról, a Verhovna Rada, a parlament nem fog engedelmeskedni neki – fogalmazott Moroz. Viktor Juscsenko elnöknek különben sincs oka feloszlatni a parlamentet, és mély meggyőződésem, hogy nem fog kockáztatni – tette hozzá.

Bizonytalan az új választás

Megfigyelők úgy vélekednek, hogy Juscsenko, aki 2004-ben az úgynevezett narancsszínű forradalommal került az ország élére, de nem tudta megszilárdítani hatalmát, valószínűleg nem fogja megkockáztatni az új választásokat. Ehelyett kihasználja az időt, hogy maga is részt vegyen a kormányalakítási tárgyalásokban. Az alkotmányos határidő lejárta után Juscsenko elnöknek jogában áll feloszlatni a törvényhozást és új választásokat kiírni, Juscsenko korábban mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy az alaptörvény erre csak feljogosítja, de nem kötelezi. Megjegyezte azt is, hogy joga van bizonyos gondolkodási időre, amely alatt megfontolhatja a miniszterelnök-jelölést; így szerinte augusztus másodikáig kell döntenie Janukovics jelöléséről.

A közvélemény-kutatások szerint az ukránok többsége ellenzi az új választások kiírását, ha pedig mégis szavazásra kerülne sor, Juscsenko pártja még annál is rosszabbul szerepelne, mint márciusban, amikor a harmadik helyen végzett. Az esetleges elnökjelöltek közül messze Janukovics vezetne, míg Juscsenko a második fordulóba sem jutna be (Janukovics és a reformerők másik vezető személyisége, Julija Timosenko mögött).

Ukrajna akkor sodródott belpolitikai válságba, amikor a Janukovics vezette Régiók Pártja vereséget mért a Juscsenko nevével fémjelzett Mi Ukrajnánk tömörülésre, majd az ukrán szocialistákkal és kommunistákkal együtt többségbe került a kijevi parlamentben.

Kijevben érezhető a feszültség, a parlament előtt reggel óta nagy számban gyülekeznek a parlament feloszlatásának hívei és ellenzői. A parlament reggel határozatban szólította fel az államfőt, hogy vegyen részt a törvényhozás helyi idő szerint 4 órakor kezdődő zárt ülésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik