Nagyvilág

Peresz: a Hezbollah iráni idegenlégió Libanonban

Libanonban működő iráni idegenlégiónak nevezte a síita Hezbollah szervezetet Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes vasárnap este egy német televíziós adásban.

Peresz azzal vádolta Iránt, hogy évi százmillió dollárral támogatja a Hezbollah szervezetet, amely közel két hete harcban áll Izraellel. A Hezbollah “az iráni politika terrorista köreinek meghosszabbított karja, úgyis mondhatnám, idegenlégiója” – közölte Peresz az ARD televízió Sabine Christiansen műsorvezetőről elnevezett talk show-jában. Peresz azt állította, hogy országa sohasem támadná meg Libanont, a mostani támadások nem Libanon, hanem a Hezbollah ellen irányulnak.

A nem csak katonai szárnnyal, de az élet minden területére kiterjedő hálózattal rendelkező Hezbollah a libanoni kormányban is képviselteti magát. Peresz elutasította, hogy Izrael a Hezbollahhal tárgyaljon.

A Hezbollah elrabolt két izraeli katonát, s Izrael szerint ez, valamint a Hezbollah rakétatámadásai adnak okot arra, hogy bombázza Dél-Libanont és Bejrútot, valamint szárazföldi erőkkel is benyomuljon libanoni területre.

Peresz csak akkor látja értelmét nemzetközi béketeremtő erő libanoni állomásoztatásának, ha az képes lefegyverezni a Hezbollahot, amúgy Izrael képes megvédeni önmagát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik