Nagyvilág

Izrael és Libanon gazdasága átvészeli a háborút

Izrael "kivételesen erőteljes" gazdasága valószínűleg nem fogja nagyon megsínyleni a libanoni hadjáratot –állítják a JP Morgan londoni elemzői, a libanoni jegybank vezetője pedig nem tart valutaválságtól.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének hétfői elemzése szerint az ellenségeskedések jelenlegi szakaszában még csak nagyfokú bizonytalansággal lehet bármiféle előrejelzést adni a gazdasági kihatásokra, de vannak pontok, amelyek jól megjósolhatók.

Az egyik legfőbb ezek közül az, hogy a turizmus nem nagy szelete az izraeli gazdaságnak: bevételei az éves GDP-érték hozzávetőleg 2 százalékát adják. Jóllehet ez sem kevés, eltörpül azonban a libanoni GDP-arányos idegenforgalmi bevétel mellett, amely több mint 10 százalék, áll a londoni elemzésben.

Izraelben is nyáron van a turizmus főszezonja, úgyhogy az ágazat meg fogja szenvedni az erőszak jelenlegi eszkalációját, de a beutazások az év végén, a keresztény ünnepek idején is meredeken megugranak, addig pedig a konfliktus “remélhetőleg megoldódik, és nem terjed ki a térség egészére”, írták a JP Morgan elemzői.

Gazdasági lendület

A ház szerint az izraeli gazdaság igen jelentős lendületben volt, amikor az összecsapások kitörtek. Az első negyedévben, negyedéves összevetésben, szezonális kiigazítással 6 százalékkal nőtt a hazai össztermék-érték, és a JP Morgan saját, “konzervatív” becslése szerint az egész évi, éves összevetésű reálnövekedés el fogja érni az 5,1 százalékot. Az izraeli gazdaság lendülete önmagában ad bizonyos ellenállóképességet, ami jó eséllyel megakadályozza a markáns lassulást, áll az előrejelzésben.

A kedvező külső fizetési pozíció miatt a sékel sem érezte meg a kockázatkerülési hajlam erősödését, amelyet sok más feltörekvő piaci fizetőeszköz megszenvedett. Május óta a sékel külső árfolyama gyakorlatilag stagnál, miközben például a közép-európai valuták hozzávetőleg 7 százalékot vesztettek, áll a JP Morgan elemzésében.

Derűlátó előrejelzés

Nem ez az első londoni elemzés a konfliktus fellángolása óta, amely meglehetősen derűlátó előrejelzést ad az izraeli gazdaság ellenállóképességéről. Nem sokkal az ellenségeskedések kitörése után a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő – amely elsőrendű “A mínusz” szinten sorolja az izraeli adósságot – szintén azt írta londoni elemzésében: jóllehet az üzleti bizalom jó eséllyel megszenvedi rövid távon az erőszak eszkalációját, az izraeli gazdaság robusztus teljesítménnyel indult neki a konfliktusnak, ami csökkenteni fogja a gazdasági kihatásokat.

A cég ugyanakkor a felminősítést valószínűsítő addigi pozitívról stabilra rontotta vissza Libanon egyébként mélyen spekulatív, “B mínusz” szintű deviza- és beladósi osztályzatának kilátását, azzal az indokkal, hogy a libanoni infrastruktúrát ért támadásokat elsősorban a turizmus fogja megszenvedni, de csökkenni fognak az adóbevételek, a közadósság-folyamatok kedvezőtlen irányt vesznek, és a politika figyelme ismét elkerül a régóta esedékes gazdasági reformokról.

A libanoni jegybank kormányzója, Riad Szalameh ugyanakkor a Financial Timesnak adott, a londoni üzleti napilap által hétfőn közölt interjúban nem tulajdonított jelentőséget azoknak a jelentéseknek, amelyek szerint nyomás alá került a libanoni font. Azt mondta: a jegybank, amelynek mintegy 13 milliárd dollárnyi devizatartaléka van, elkötelezett a valuta stabilitásának fenntartása mellett. Szalameh szerint a kormány teljesíteni tudja a 40 milliárd dolláros államadósság idei adósságszolgálatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik