Nagyvilág

A Hezbollah bázisát támadják Dél-Libanonban

Szárazföldi hadműveletet kezdett az izraeli hadsereg hétfőn egy dél-libanoni település ellen, amelyet a Hezbollah síita szervezet erősségének tudnak. Az izraeli hadsereg kiterjeszti szárazföldi műveleteit, melyek akár tíz napig is folytatódhatnak – adta hírül az izraeli katonai rádió.

Katonai források szerint az izraeli csapatok hajnalban megindultak észak felé, Bint Dzsbeil város felé, és elfoglaltak egy közeli dombot, miután a hét végén, kemény harcok árán elfoglalták a dombtetőre épült Marún ar-Rasz települést, ahol szintén berendezkedett a Hezbollah. Az előrenyomulás közben a hadsereg tájékoztatása szerint legkevesebb kilenc izraeli katona megsebesült.

A Hezbollah azt állítja, hogy kilőtt négy izraeli harckocsit, az al-Dzsazíra arab hírtelevízió egy izraeli katona haláláról is beszámolt. Az izraeli sajtó szerint a Hezbollahnak is vannak veszteségei.


Szárazföldön támadnak

Az izraeli légierő vasárnap éjjel és hétfő reggel negyven bevetést hajtott végre Dél-Libanonban, ezek közül többet a rakétavetők ellen, amelyekből vasárnap mintegy száz rakéta csapott le Észak-Izraelre, megölve két embert, megsebesítve 16-ot Haifában és környékén. Az izraeli rádió jelentése szerint kilenc indítóállást megsemmisítettek. A megelőző csapás dacára hétfőn a Hezbollah két rakétát lőtt ki az izraeli Kirjat-Smona településre Dél-Libanonból, áldozatok nem voltak. Egy civil meghalt és kilenc másik megsebesült a hétfői izraeli légitámadások sorozatában – közölte a libanoni rendőrség.

Egy magas rangú izraeli katonatiszt úgy nyilatkozott az izraeli rádióban, hogy a hadsereg kiterjeszti szárazföldi műveleteit, és az izraeli hadműveletek akár még tíz napig is folytatódhatnak. A Közel-Keletre látogat hétfőn Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, az amerikai politikus repülőgépe délben érkezik a ciprusi Lárnakába, s Rice onnan helikopterrel indul tovább Bejrútba.

Tűzszünetet sürgetnek

Útban a térség felé, a repülőgépen újságíróknak nyilatkozó Rice kijelentette: sürgős, de megfelelő feltételekkel létrehozandó tűzszünetre van szükség az izraeli–libanoni konfliktusban. Elmondta azt is, hogy közel-keleti útjának szintén fontos célja, hogy enyhítsenek a libanoni humanitárius válságon, amely az országot a síita Hezbollah és az izraeli haderők között két hete kitört fegyveres konfliktus óta sújtja. Az amerikai diplomácia vezetője azt is sejtetni engedte, hogy Washington nem akarja kizárni Szíriát sem a rendezésből. Az amerikai álláspont szerint a konfliktus legfőbb oka a Hezbollah Izraellel szembeni fenyegetése, valamint a fegyveres szervezetnek nyújtott szíriai és iráni támogatás.

Kuvaitba indult II. Abdalláh jordániai király, hogy rövid tárgyalások keretében megbeszélést folytasson Szabah el-Ahmad asz-Szabah emírrel a libanoni helyzetről és arról, hogyan lehetne tűzszünetet elérni – közölte az ammáni királyi palota egy illetékese.


Irak is segít

A Hezbollah vezetője szerint Izrael libanoni szárazföldi hadműveletei sem akadályozhatják meg a rakétatámadásokat. Az ismeretlen helyen tartózkodó Naszrallah hozzáfűzte, hogy a Hezbollah nem ellenzi, ha a libanoni kormány tárgyalásokba bocsátkozik fogolycseréről, amelynek keretében a síita szervezet elengedné az általa foglyul ejtett két izraeli katonát, az izraeli börtönökben őrzött libanoni és más arab rabok szabadságáért cserébe.


Az iraki kormány bejelentette, hogy 35 millió dolláros segélyt nyújt Libanonnak. Barham Szále iraki miniszterelnök-helyettes közleményben tudatta, hogy erről tájékoztatta a Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnököt, és egyúttal Irak szolidaritásáról biztosította Libanont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik