Nagyvilág

Abu Graibbal nem értek véget a fogolykínzások

Az Abu Graib börtönben történt durva bántalmazások napvilágra kerülése után is folytatódott az amerikai fogságban lévő iraki őrizetesek kínzása, amely a felsőbb katonai vezetők tudtával történt – állítja a Human Rights Watch.

Rendszeresen verték a foglyokat, kutyákkal félemlítették meg, nem engedték aludni és egyéb módon kegyetlenkedtek velük 2003 és 2005 között – derül ki a Human Rights Watch New York-i központú szervezet vasárnapi jelentéséből, amelyben első kézből, Irakban szolgálatot teljesített katonáktól származó információkra hivatkozott.

Nem kivételes, hanem szokványos

A panaszt tenni próbáló katonákat goromba módon visszautasították. A Pentagon máig hivatalos állásfoglalása szerint tizenkét vizsgálatot folytattak, de egy esetben sem derült fény arra, hogy az erőszakot elnézték vagy bátorították volna.

“A foglyokkal való bánásmód alapvetően humánus, és mindig is az volt” – idézték Mark Ballesteros alezredest a jogvédők. A Human Rights Watch jelentése szerint az egykori amerikai katonák beszámolói azonban ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítják. A washingtoni kormány által hangoztatott véleménnyel szemben a visszaélések nem kivételesek, hanem szokványosak volt.

Nincs magas rangú elítélt

A katonai elöljárók elnéző magatartást tanúsítottak, az erőszak a vallatási módszerek része volt. Ez idáig tizenegy amerikai katona kapott büntetést az iraki visszaélésekkel kapcsolatban. Egyetlen magas rangú tisztet sem állítottak bíróság elé az Egyesült Államokban.

A foglyokkal szembeni kíméletlen bánásmód miatt kemény bírálatok érték az Egyesült Államokat, miután két évvel ezelőtt kirobbant a botrány az iraki Abu Graib börtönben elkövetett visszaélések miatt. A börtönőri feladatokat ellátó amerikai tartalékosok kegyetlenkedéseiről tanúskodó – szórakozásból készített – fotói bejárták és megdöbbentették a világot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik