Nagyvilág

Az USA elutasítja a szíriai közvetítést

John Bolton, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője vasárnap elutasította Damaszkusznak a libanoni válság megoldását célzó párbeszédre vonatkozó javaslatát. Szaúd-Arábia viszont hatnapos béketervet dolgozott ki a libanoni-izraeli konfliktus rendezésére.

Az amerikai ENSZ-nagykövet ugyanakkor közölte: Washington kész egy NATO-vezette nemzetközi szerepvállalásra a térségben.


“Szíriának nincs szüksége párbeszédre ahhoz, hogy tudja, mit kell tennie” – jelentette ki John Bolton a Fox televízió vasárnapi műsorában. Hozzátette: a szíriaiaknak nyomást kell gyakorolniuk a Hezbollahra, hogy engedje szabadon a túszul ejtett két izraeli katonát, és vessen véget az ártatlanok elleni rakétatámadásoknak.


Fejszál Mukdad szíriai külügyminiszter-helyettes szombaton jelentette be a Sky News hírtelevízióban, hogy Szíria kész segíteni a válság megoldásában, ha Washington hozzájárul a térség más problémáinak, így az Izrael által megszállva tartott területek kérdésének a rendezéséhez.


Bolton azonban elutasította ezt a javaslatot, arra hivatkozva, hogy Szíria és Irán a Hezbollah síita szervezet milíciáit támogatja.
A CNN hírtelevíziónak nyilatkozva az amerikai ENSZ-nagykövet közölte: az Egyesült Államok fontolóra veszi a NATO vezetésű nemzetközi békefenntartó erő Libanonba vezénylésére vonatkozó javaslatokat. Bolton szerint ez az erő hasonló lenne az Egyiptom és Izrael között, a Sinai-félszigeten állomásozó nemzetközi erőhöz és megfigyelőkhöz.

Szaúd-Arábia béketevet dolgozott ki

Szaúd-Arábia ugyanakkor hatpontos, azonnai tűzszünetet és fogolycserét előirányzó béketervet dolgozott ki a libanoni-izraeli konfliktus rendezésére.


A tervet arab sajtóértesülések szerint az Egyesült Államokban tartózkodó Szaúd el-Fejszál herceg, szaúdi külügyminiszter és Bender ben Szultan herceg, a királyság nemzetbiztonsági tanácsának vezetője ismerteti vasárnap.


A két herceg vasárnap a Fehér Házban találkozik George Bush amerikai elnökkel és Condoleezza Rice külügyminiszterrel. Rice a találkozót követően Izraelbe utazik.


A szaúdi terv hat pontot tartalmaz: azonnali és teljes tűzszünetet, a foglyul ejtett izraeli katonák és az Izraelben fogva tartottak cseréjét, a határ menti Sebaa-tanyák megszállásának rendezését, a Hezbollah libanoni síita szervezet kivonulását a déli határ menti övezetből és libanoni katonák felvonulását a térségében, az izraeli-libanoni határ biztonságának nemzetközi garanciáit, amit az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyújtana, valamint a Hezbollah milíciái lefegyverzésének a libanoni kormány hatáskörébe történő utalását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik