Nagyvilág

Szaddámot kórházba szállították

Szaddám Huszein volt iraki elnök kórházba került a 16 hat napon át tartó éhségsztrájkja miatt, ezért nem lesz jelen a pere hétfői folytatásán - jelentette be vasárnap Dzsafar al-Muszavi iraki főügyész. Huszein nincs életveszélyben - közölte egy amerikei katonai illetékes.

Szaddám Huszein július 8-án kezdte az ételmegtagadást. Keir-Kevin Curry alezredes, az amerikai hadsereg büntető intézményeinek szóvivője elmondta, hogy az egykori iraki elnök továbbra is éhségsztrájkot tart, de elfogadta egy csövön keresztül folyékony élelmiszerrel táplálják. Egészségi állapotát folyamatosan ellenőrzik az orvosok, és laboratóriumi teszteket hajtanak végre rajta, mint a többi éhségsztrájkoló foglyon. Perének hétfői tárgyalási napján azonban nem vesz részt.

A szóvivő szerint Szaddám Huszein két vádlott-társa is éhségsztrájkot folytat, de nevüket nem közölte.


Nem vesznek részt a per következő szakaszában a megbuktatott elnök ügyvédjei sem, akik arra panaszkodnak, hogy az eljárás nem a szabályok szerint zajlik.


A bíróság elutasította a védőügyvédek összes beadványát, melyeket a méltányos tárgyalás minimális feltételeinek biztosítása érdekében nyújtottak be. A védelem ezért elhatározta, hogy teljesen felfüggeszti részvételét az eljárásban – közölték Szaddám Huszein ügyvédei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik