Nagyvilág

Izrael folytatja a hadműveleteket

Kommunikációs tornyokat rombolt le szombaton napközben az izraeli légierő Libanonban, és az izraeli vezetés közölte: folytatja katonai behatolásait az országba, de egyelőre nem tervezi annak teljes megszállását.

A támadások televíziós és távközlési, mobiltelefonok által használt átjátszó állomásokat értek az ország középső és északi részén fekvő hegyeken, és a légicsapásoknak egy halálos, illetve két sebesült áldozata van, utóbbiak francia állampolgárok- közölte a libanoni rendőrség.

Ez volt az első olyan nagyobb légitámadás az izraeli offenzíva tíz napja alatt, amely Libanon keresztények lakta területeit érte. Péntek reggeltől szombat reggelig az izraeli légierő 150 célpontot bombázott Libanonban – közölte egy izraeli katonai szóvivő. Az offenzíva 11. napjáig csaknem négyszáz ember vált a támadások áldozatává, többségük polgári személy.

Palesztinok fogadják be a libanoniakat

Több ezer libanoni menekült el Dél-Libanonból észak felé, félve a további támadásoktól. Közben palesztin menekültek nyitották meg libanoni táboraikat a menekülők számára. Mint palesztin illetékesek elmondták, a Szaida környékén lévő táborok, „szolidaritási gesztusként”, hajnal óta több száz libanoni menekültet fogadtak be.

Több száz izraeli katona tüzérségi és harckocsi-támogatással rövidebb időszakokra behatolt szombaton libanoni területre, és harcba bocsátkoztak a Hezbollah fegyvereseivel, és elfoglaltak egy nagyobb falut, Marún ar-Raszt – közölték meg nem nevezett katonai források. Az izraeli hadsereg ugyanakkor arra szólította fel a határ mentén fekvő libanoni falvak lakóit, hogy legkésőbb szombaton helyi idő szerint 18 óráig ürítsék ki a településeket. A hadsereg elismerte, hogy a Hezbollah tűz alá vett egy, a libanoni határ közelében lévő katonai bázist Avivím közelében, és a lövöldözésben egy katona megsebesült.

Bush nyomást gyakorolna

Huszonkilencen könnyebben megsebesültek szombaton izraeli határ menti városokban és falvakban a libanoni Hezbollah rakétáitól – közölték izraeli katonai, rendőri és orvosi források. Összesen csaknem 70 rakéta csapódott a libanoni határtól délre fekvő településekre, ezen belül csak Haifára több tucatnyi a Hezbollah közleménye szerint. A harmadik legnagyobb izraeli városban a szombati támadásokban 19 ember sebesült meg.

George Bush amerikai elnök szerint a Hezbollah síita szervezetre gyakorolt nyomás a kulcsa az izraeli-libanoni válságnak, ezért Washington ilyen politika folytatására szólította fel a közel-keleti országok vezetőit. Bejrúti találkozót javasolt a jövő hét elejére Moszkva a közel-keleti rendezés előmozdítására. Ugyanakkor pénteken Washingtonban és Rómában bejelentették, hogy az olasz fővárosban rendeznek nemzetközi konferenciát Libanonról már szerdán, július 26-án. Mintegy 10 ezer ember tüntetett szombaton az ausztráliai Sydneyben a Libanont érő izraeli támadások elleni tiltakozásul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik