Nagyvilág

Amerikai fegyverszállítmány Izraelbe?

Az Egyesült Államok nagy pontosságú, távirányítású bombákat küldött titokban a múlt héten Izraelnek a Libanon elleni hadműveletek megkezdése után - írta szombaton a The New York Times.

Izrael kérésére Washington sürgős döntést hozott a fegyverek küldéséről, amelyek részét képezik a tavaly megkötött, több millió dolláros amerikai-izraeli fegyverüzletnek – írja a lap a Bush-kormányzat névtelenséget kérő illetékeseire hivatkozva. Egyes katonai források szerint a bombák azonnali szállítására vonatkozó izraeli követelés meglehetősen szokatlan, és megerősíti azokat a feltételezéseket, hogy az Olmert-kormány nagyobb szabású katonai akcióra készül Libanonban.

Izraeli washingtoni nagykövetségének szóvivője is elismerte a lapnak, hogy a hadsereg „precíziós fegyvereket” használ a Hezbollah katonai potenciáljának semlegesítésére és a civil áldozatok minimalizálására, de nem nyilatkozott magáról a fegyverszállításról. A fegyverszállítmány méretét az illetékesek nem árulták el, csupán annyit közöltek: „nem hasonlítható ahhoz a rendkívüli utánpótláshoz”, amelyet a Egyesült Államok 1973-ban a Jom Kippuri háború idején Izraelnek juttatott.

A The New York Times szerint félő, hogy ez a hír kiválthatja az arab országok haragját, mert úgy értékelhetik: Washington ugyanúgy segíti Izraelt, ahogyan az amerikai vádak szerint Irán a Hezbollahot támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik