Nagyvilág

Tartalékosokat mozgósít Izrael

Az izraeli hadsereg pénteken több ezer tartalékost hívott be, hogy megerősítse a libanoni határ mentén rendelkezésre álló erőit – közölte egy katonai forrás. Közben folytatódtak a harcok, és a libanoni belügyminiszter megerősítette: a hadsereg szembeszáll egy szárazföldi izraeli támadással.

A mozgósítás utalhat arra, hogy Izrael – túljutva a tervezés fázisán – esetleg már előkészíti Dél-Libanon szárazföldi erőkkel való megszállását, amit korábban már többen feltételeztek. A nyilatkozó katonai forrás szerint több zászlóaljnyi emberről van szó, de „számuk nem éri el a háromezer főt, tehát egy dandár állományának létszámát”. A behívóparancsokat reggel kézbesítették.

Magas rangú katonai tisztségviselők szerint az izraeli vezetés csütörtök este eldöntötte, addig fogják támadni a Hezbollah fegyvereseit, ameddig a határtól 30 kilométerrel északra húzódó Lítáni folyó mögé nem szorítják őket. Ennek eredményeképpen a megszállt területen létrehoznának egy olyan újabb ütközőövezetet, mint amilyet Izrael 1982 és 2000 között tartott fenn Dél-Libanonban.

A hadsereg az arab sajtóban és más csatornákon az utóbbi napokban többször felszólította a Lítáni folyótól délre élő libanoni polgári lakosokat, hogy hagyják el lakóhelyüket, és meneküljenek az ország északi részébe. A hadsereg szerdán már mozgósított egy tartalékos hadosztályt (több mint hatezer főt), hogy pótolja a libanoni határra vezényelt erőket azok rendes szolgálati helyén.

Újabb civil áldozatok

Az izraeli légierő pénteken a libanoni Baalbek központjában lakónegyedeket és a Hezbollah állásait támadta. A közel egyórás légicsapásban a harci gépek több mint húsz rakétát lőttek ki – derült ki az al-Arabíja arab hírtelevízió adásából. A lakosok között pánik tört ki, számos közlekedési baleset is történt, mert az emberek autókon próbáltak elmenekülni a bombázott térségből. Egészségügyi források tájékoztatása szerint három polgári személy meghalt, legalább tizenkettő megsebesült.


A Hezbollah Haifára mért két rakétatámadásban pénteken 19 ember sebesült meg. A harmadik legnagyobb izraeli város területére három rakétalövedék csapódott be, de egy helyszínen tartózkodó olasz újságíró öt robbanást hallott, és arról is beszámolt, hogy sűrű füstfelhő gomolyog az égbolt felé.

Libanon megvédi magát

A libanoni hadsereg kész megvédeni az országot egy szárazföldi izraeli támadás ellen – jelentette ki pénteken az al-Arabíja arab hírtelevízióban a libanoni védelmi miniszter. „Örömmel fogadunk minden libanoni állampolgárt, (legyen az) keresztény vagy muszlim, aki meg akarja védeni a hazáját (…) A hazát megvédeni sokféleképpen lehet, lehet akár élelemmel vagy ivóvízzel segíteni a hadsereget, lélektani vagy politikai támogatást nyújtani. Mert ez egy olyan háború, amely minden fronton zajlik” – mondta. Azonban nem lát rá lehetőséget, hogy az „ellenállás” (a Hezbollah) belépjen a hadseregbe, és azzal együtt harcoljon, mert „a hadsereg nem harcolhat úgy, ahogy az ellenállás, és az ellenállás nem harcolhat úgy, mint a hadsereg” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik