Nagyvilág

Az afgán misszió átvételéről tárgyalt a vezérkari főnök

Az egyik afganisztáni tartományi újjáépítési csoport átvételével és az ottani munka előkészítésével kapcsolatos kérdésekről tárgyalt Havril András vezérezredes, vezérkari főnök amerikai külügyi és afgán katonai vezetőkkel.

A közlemény szerint Debra Cagan-nel, az amerikai védelmi minisztérium koalíciós ügyekért felelős igazgatójával folytatott megbeszélésen a felek kiemelték, hogy a stabilizációs folyamat eredményességének kulcsa a polgári projektek megvalósítása és az ahhoz szükséges biztonsági háttér megteremtése, valamint hangsúlyozták a térségben tevékenykedő nemzetközi szervezetek közötti együttműködés fontosságát.

Mark S. Ward, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) főigazgató-helyettese a Baghlan tartományban, a magyar alakulat tevékenységének helyén végzett munkáról adott tájékoztatást, valamint felajánlotta segítségét abban, hogy a magyar csoport parancsnoka kapcsolatba lépjen a donor nemzetek kabuli képviselővel – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A dokumentum szerint a tárgyalás eredményeként, a magyar vezérkari főnök kérésének eleget téve, az USAID helyi programbiztost delegál a magyar újjáépítési csoportba.

Az afganisztáni újjáépítési csoportok eddigi működéséről és a feladatokról rendeznek pénteken egynapos konferenciát Budapesten, harminchárom ország és nemzetközi szervezet képviselői – köztük egy afgán delegáció – részvételével.

A konferencián főként azok az országok képviseltetik maguk, amelyek már most is állomásoztatnak Afganisztánban tartományi újjáépítő csapatokat (PRT – Provincial Reconstruction Teams), illetve azok az államok, amelyek tervezik, hogy részt vesznek a felújításban. A találkozónak három fő témája lesz: a feladatok meghatározása, a pénzügyi, katonai, civil források egyeztetése, valamint a PRT-vel szemben támasztott igények koordinálása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik