Nagyvilág

Ciprus segítséget kért a libanoni menekültáradathoz

Ciprus újabb repülőgépek küldését kérte az Európai Uniótól, hogy a Libanonból a földközi-tengeri szigetországba érkezett menekülőket továbbszállíthassák hazájukba.

Georgiosz Lillikasz külügyminiszter csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy további járatok küldése nélkül országa képtelen megbírkózni a menekültáradattal. Ciprus csütörtökön ilyen értelmű kérvénnyel fog fordulni az Európai Tanács elnökségéhez. A ciprusi szálláslehetőségek is kimerültek. Jóllehet a szigetországban évente 2 és fél millió turista számára állnak rendelkezésre szállodai kapacitások, a szobákat már előre lefoglalták. Ciprusra eddig már több ezer, az izraeli offenzíva elől menekülő külföldi érkezett Libanonból.

Csupán csütörtökre virradóra legkevesebb öt hajót várnak európai és amerikai állampolgárokkal a fedélzetükön. A külügyminiszter 60-70 ezer tranzitutas érkezésére számít. Csütörtökre virradóra befutott Larnacába a francia Jean de Vienne tengeralattjáró-elhárító fregatt, fedélzetén 320, Libanonból evakuált külföldi állampolgárral, köztük 118 franciával, valamint európaiakkal és libanoniakkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik