Nagyvilág

Újabb rakétazápor zúdult Észak-Izraelre

Egy óra alatt több mint nyolcvan rakéta csapódott be Észak-Izrael területére szerdán délután, és megölt három embert, noha már szárazföldi bevetésekben is kutatnak a Hezbollah síita szervezet rakétái után Dél-Libanonban.

Ez már a második rakétacsapás volt Haifa, Karmiel, Tiberias, Názáret és más települések ellen. Názáretben Libanonból kilőtt katyusa rakéták egyike egy lakóházba csapódott be, és megölt ott két arab gyermeket és egy felnőttet. A délelőtti rakétatámadásnak csak sebesültjei voltak. A harcok egy héttel ezelőtti kitörése óta csaknem 840 rakéta csapódott be Izraelben.

57 civil áldozat

Libanonban a délutáni órákig 57 civil halálos áldozata volt az izraeli légierő és haditengerészet támadásainak, amelyek az ország déli, keleti és északi részére is kiterjedtek. Ez volt a legsúlyosabb civil veszteségadat a hadjárat kezdete óta. Bejrútban ismét bombázták a déli elővárosokat, valamint a nemzetközi repülőtér kifutópályáját, és a libanoni főváros egyik keresztény negyedében egy teherautót lőttek szét rakétával. A járművön egy kútfúráshoz használt berendezés volt, amelyet valószínűleg rakétának nézhettek az izraeli pilóták. A bejrúti városi hatóságok mindenesetre megtiltották a teherautók mozgását a városban, mert légitámadások célpontjává válhatnak.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök közölte, hogy a hadjárat mindaddig folyik, amíg szükség lesz rá a két izraeli katona kiszabadításához. A Hezbollah síita szervezet viszont azt állította, hogy akár hónapokig is képes lőni Észak-Izraelt. Mohammad Kumati, a Hezbollah politikai bizottságának egyik tagja elmondta: az izraeli hadseregnek nem sikerült elvágnia a Hezbollah fegyverutánpótlását Dél-Libanon felé, habár „lezárták az utakat és bombázzák a teherautókat”.

Elindultak a harckocsik

Egy magas rangú izraeli katonatiszt korábban a nap folyamán azt közölte, hogy az izraeli haderő a Hezbollah rakétaarzenáljának már mintegy felét megsemmisítette offenzívája során. E célból szárazföldi hadműveletek is folynak már: korlátozott akciókról van szó annak érdekében, hogy véget vessenek a Hezbollah Észak-Izrael elleni rakétatámadásainak. Az izraeli különleges alakulatok feladata, hogy felderítsék és megsemmisítsék a Hezbollah rakétaállásait, fegyverraktárait, és fegyvereseinek rejtekhelyeit.

Izraeli harckocsik is átlépték az izraeli-libanoni határt szerdán Ajtarún és Bint-Dzsbeil között három ponton, és Dél-Libanon középső övezetében heves tűzpárbaj bontakozott ki a Hezbollahhal. A síita szervezet televíziója szerint a harcokban három izraeli katona esett el, Izrael két katonája elvesztését ismerte be és egy Hezbollah-fegyveres haláláról számolt be. A Hezbollah saját veszteségadatot nem közölt, korábban azt állította, hogy az egész hadjárat alatt csak hét embere esett el.

Izrael ENSZ-nagykövete hangsúlyozta, hogy csak helyi akciók folynak. Ez nem egy libanoni invázió kezdete, nincs szó libanoni terület elfoglalásáról. A hadjárat korlátozott céljait emlegette Simon Peresz miniszterelnök-helyettes is, aki a BBC brit rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy Izrael nem támadja meg sem Szíriát, sem Iránt. Bejrútban bejelentették, hogy az elmúlt napokban több mint húsz embert tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy segítettek az izraeli légierőnek célpontjai kiválasztásában. Az izraeli légi csapások lerombolták szinte az összes olyan épületet, amelyet a Hezbollah használt. Izraelben megkerült az a katona, akiről szemtanúk azt állították, hogy elrabolták: ő lett volna a negyedik elrabolt izraeli katona június 25-e óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik