Nagyvilág

Izrael szárazföldi hadműveletbe kezdett Libanonban

Izrael megkezdte szárazföldi hadműveletét Libanonban - erősítette meg szerdán az izraeli hadsereg sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint az akció célja, hogy véget vessen a Hezbollah libanoni síita szervezet Észak-Izrael elleni rakétatámadásainak. Az izraeli különleges alakulatok feladata, hogy felderítsék és megsemmisítsék a Hezbollah rakétaállásait, fegyverraktárait, és fegyvereseinek rejtekhelyeit.

Tíz ember meghalt szerda reggel a libanoni Szúr (Türosz) közelében Szalaa településen azt követően, hogy lakóházukra egy izraeli harci gép bombát dobott. A kétemeletes épület teljesen romba dőlt. A halottak egy család tagjai voltak.

Összecsapások egy Gázai menekülttáborban

Izraeli gépesített erők és páncélosok, gépfegyvertűz fedezete mellett szerdára virradóra behatoltak a a Gázai övezet középső részén fekvő Mugazi palesztin menekülttáborba, és összecsaptak palesztin fegyveresekkel – adták hírül palesztin szemtanúk. A menekülttáborban 22 ezren élnek, és közel van az Izraelt a Gázai övezettől elválasztó kerítéshez, szemben Deir el-Balah palesztin várossal. Az izraeli hadsereg a múlt hét végén már behatolt ebbe a térségbe, majd kivonult onnan. Izraeli csapatok az utóbbi időben rajtaütést hajtottak végre a Gázai övezet déli részében is, és kétszer behatoltak az övezet északi területeire, igyekezvén véget vetni az Izraelre rakétákat kilövő palesztin fegyveresek támadásainak.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy kedden megnyitott két határátkelőt a Gázai övezet felé, lehetővé téve nagyobb mennyiségű élelmiszer- és üzemanyag-szállításokat a palesztin lakosság számára.

Solana visszatér

Közvetítő misszióval visszatér a közel-keleti térségbe Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője, aki szerdán az izraeli vezetőkkel tárgyal, majd várhatóan Egyiptomot és a palesztin területeket is felkeresi szóvivőjének közlése szerint.

Solana vasárnap és hétfőn Bejrútban tett villámlátogatást, majd kedden Brüsszelben jelentették be, hogy még aznap visszautazik a térségbe, hogy megpróbálja elősegíteni az Izrael, a palesztin fegyveresek és a libanoni Hezbollah milicistái között kirobbant harcok beszüntetését.

Az EU külpolitikai főképviselőjének szóvivője Brüsszelben azt közölte, hogy Solana kedden telefonbeszélgetést folytatott Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel a közel-keleti válság kezeléséről, az ENSZ által javasolt stabilizációs erők kérdéséről. A szóvivő szerint Solana úti céljai között nem szerepel Szíria, s várhatóan Bejrútba sem látogat el újra.

Eredménytelen volt a keddi találkozó

Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden találkozott az ENSZ-nek a térségbe érkezett küldötteivel. Palesztin tisztségviselők szerint a delegáció semmilyen javaslattal nem állt elő a harcok leállítására, bár Abbász azonnali tűzszünetre hívott fel. Nabil Abu Rudeina, a palesztin elnök szóvivője szerint Abbász a találkozón az emberiességi kérdések mellett egyetlen témára összpontosított, nevezetesen arra, hogy hogyan lehetne elejét venni az izraeli földi hadművelet kiszélesedésének.

Június 28-án, három nappal azután, hogy palesztin gerillák megtámadtak egy izraeli katonai bázist, megöltek két izraeli katonát és túszul ejtettek egy harmadikat, Izrael nagyszabású hadműveletet kezdett a Gázai övezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik