Nagyvilág

Tovább bombáznak

A Hezbollah bázisai mellett a libanoni katonaság telephelyeit is lövi az izraeli hadsereg, miközben tovább nőtt a menekültek száma is.

Izraeli harci gépek keddre virradóra ismét bombázták Bejrút déli külvárosait, a síita Hezbollah fellegvárát és támadást intéztek egy laktanya ellen is.

A libanoni főváros lakói hatalmas robbanásokra ébredtek, amelyek 10-12 percenként követték egymást. Fekete füst emelkedett az ég felé a naponta megújuló izraeli légi csapásoktól kősivataggá változtatott dél-bejrúti negyedekből. A légierő mellett a haditengerészet rakétákkal is lövi Bejrútot. A város fölött alacsonyan szálló rakéták pánikot keltenek a lakosság körében. Sivítanak a mentők és tűzoltók szirénái, amelyek a robbanások helyszíneire igyekeznek. A levegőben égésszag terjeng.

Az izraeli légierő egy libanoni laktanyát is bombázott négy hullámban a Bejrútot övező dombokon. A laktanya a Bejrúttól mintegy tíz kilométerre keletre fekvő Dzsamhúrban helyezkedik el, nem messze a baabdai elnöki palotától és a védelmi minisztériumtól. A libanoni hadsereg nem adott ki a támadásról közleményt, de névtelenséget kérő katonai illetékesek szerint kilenc libanoni katona vesztette életét és 41-en megsebesültek.

Rakéták, bombák

Az izraeli hadsereg már második napja támad libanoni katonai állásokat és objektumokat, annak ellenére, hogy a libanoni hadsereg távol tartja magát az Izrael és a Hezbollah közti összecsapásoktól. Az ország északi részén fekvő Tripoliban az előző 24 órában hat libanoni katona halt meg, és 15 bajtársuk megsebesült.

Dél-Libanonban keddre virradóra legkevesebb 13 polgári személy vesztette életét annak következtében, hogy otthonukat lerombolták az izraeli légi csapások. A határ menti Ajtarún településen hat polgári személy holttestét – egy család tagjait – húzták ki egy kétemeletes ház romjai alól. Három gyermeket és egy felnőttet sikerült élve, bár sebesülten kimenteni, de további három személy még mindig a romok alatt van. Izraeli harci gépek négy rakétát lőttek ki a kelet-libanoni Bekaa-völgyben fekvő Baalbek város lakónegyedeire is. Áldozatokról egyelőre nem szólnak a jelentések. Az elmúlt napokban többször támadott Baalbek ugyancsak a Hezbollah fellegvárának számít.

Hezbollah-rakéták

Közben izraeli illetékesek arról számoltak be, hogy a Hezbollah hétfőn este mintegy 40 rakétát lőtt ki észak-izraeli városokra. Az egyik rakéta Száfed városában egy kórház mellett csapódott be, öten megsebesültek. Ugyancsak rakéták landoltak az éjszakai órákban Haifában, Kirjat-Smonában, végül Naharíjában, ezekben a támadásokban senki sem sérült meg.

Az izraeli hadsereg felszólította Aita as-Saab libanoni határfalu lakosságát, hogy még kedd hajnal előtt ürítsék ki a települést, ellenkező esetben valamennyi házat lebombázzák. A falu közel van ahhoz a helyhez, ahol a Hezbollah július 12-én elrabolt két izraeli katonát és megölt nyolc másikat. Ez indította el a Libanon elleni izraeli offenzívát. A Hezbollah hétfőn a késő esti órákban azt állította, hogy harcosai visszavertek egy izraeli kommandót, amely megpróbált beszivárogni egy másik határfaluba, Ramiába.

Szúr (Türosz) polgármestere szerint az izraeli légitámadások és ultimátumok miatt a határfalvaknak eddig 40 ezer lakosa menekült el otthonából. Rendőrségi és kórházi forrásokra támaszkodó részleges adatok szerint az izraeli támadások nyomán hétfőn 59 polgári személy veszítette életét Libanonban, míg a hadjárat kezdete, július 12. óta ez a szám 208-ra nőtt. Azóta 448 polgári személy sebesült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik