Nagyvilág

Soha nem látott hőség Nagy-Britanniában

Megdőlhet a hőségrekord Nagy-Britanniában a hét közepén: az amúgy esős-hűvös éghajlatú brit szigeteken már most melegebb van, mint Ibizán vagy a Kanári-szigeteken.

Anglia délkeleti részére 34 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet jósoltak keddre, miközben a földközi-tengeri Ibiza szigetén legfeljebb 32 fokos meleg várható, a francia Azúr-parton pedig még a 30 fokot sem éri el a hőmérséklet. A hét közepén pedig a 2003. augusztus 10-én Kent grófságban mért 38,5 Celsius-fokos melegrekord is megdőlhet 39 fok körüli hőmérséklettel. A hétfő már így is az év legmelegebb napja volt a londoni Heathrow repülőtéren mért 32,7 fokkal.

Az észak-angliai Newcastle városában hétfőn ki kellett üríteni egy autóbusz-pályaudvart, mert a hőségben felrobbant az üvegtető. A növekvő forróságra tekintettel az öltözködési szabályok lazítását – öltöny és nyakkendő helyett rövidnadrág és más nyárias viselet engedélyezését – követelik a szakszervezetek a munkáltatóktól. A londoni metróban hétfőn helyenként 40 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletet mértek. Nagy-Britanniában egyébként a júliusi átlaghőmérséklet 23 Celsius-fok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik