Nagyvilág

Külföldiek százai menekülnek Libanonból

Külföldiek százai, közöttük magyarok kezdhették meg a szervezett menekülést Libanonból, az ország elleni izraeli légitámadások hatodik napján.

Cipi Livni izraeli külügyminiszter bejelentette, Izraeli ideiglenesen felhagy Libanon tengeri és a légi blokádjával, hogy kimenekíthessék a külföldieket a szomszédos államból. Az Európai Unió soros elnöki tisztét adó Finnország intézkedéseket kezdeményezett az uniós tagállamok és intézmények lépéseinek koordinálásáról az uniós polgárok kimenekítésének elősegítése érdekében. Az intézkedéscsomag részeként arról is szó esik, hogy a tagállamok rendelkezésre bocsássák a szükséges közlekedési eszközöket a Libanont elhagyni szándékozó uniós tagállamok számára.

Az elkövetkező napokra folyamatosan szervezik az európai külképviseletek a Szíriába induló buszokat, szerda este pedig egy Ciprusra induló francia kompra szerzett helyeket a magyar nagykövetség; így nem jelent problémát Libanon elhagyása a távozni szándékozó magyaroknak – jelentette ki telefonon Tamás Lajos bejrúti magyar nagykövet. Elmondta: további 8-10 magyar távozik Libanonból a következő napokban. “Ha lenne egyszerre annyi elutazni szándékozó magyar, mi is pillanatok alatt tudnánk szerezni egy buszt”, erre azonban egyelőre nincs szükség. – közölte a bejrúti nagykövet. Tamás Lajos hangsúlyozta, hogy azokkal kapcsolatban merül fel nehézség, akik az ország déli területein maradtak elvágva, hiszen onnan jelenleg nem lehet eljutni Bejrútba.

További négy, Libanonból menekülő magyar tért haza hétfőn Szírián keresztül – tájékoztatta Medgyes Péter damaszkuszi nagykövet az MTI-t. Így hétfőn már tízre emelkedett az izraeli bombázások miatt Libanont Szírián keresztül elhagyó magyarok száma. További két fiatal pedig a szállodák túlzsúfoltsága miatt jelenleg a damaszkuszi magyar nagykövetségen várja, hogy a keddi Malév-géppel hazajuthasson Magyarországra. A damaszkuszi külképviseletnek ezen felül még egy hattagú családról van tudomása, amely a libanoni határon átjutott Szíriába, velük azonban még nem sikerült kapcsolatba lépni.

A tel-avivi magyar nagykövetségnek egy-két kisebb jelentőségű esettől eltekintve nem kellett segítséget nyújtania olyan magyar turistáknak, akik a közel-keleti helyzet miatt el akarják hagyni Izraelt – tájékoztatta az MTI-t hétfőn Gyenge András izraeli magyar nagykövet. A diplomata elmondta, hogy a tel-avivi nemzetközi repülőtér normálisan működik, de nem tapasztalható, hogy elhagynák Izraelt az ott élő magyar állampolgárok. Bár a Hezbollah folyamatosan lövi rakétákkal az észak-izraeli területeket, magyar sérültről nem tud a diplomáciai képviselet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik