Nagyvilág

Európaiakat menekítenek Libanonból

Európaiak százai kezdhették meg a szervezett menekülést Libanonból hétfőn, az ország elleni izraeli légitámadások hatodik napján.

A brit külügyminisztérium egyik szóvivője Londonban azt közölte, hogy a királyi légierő két Chinook helikopteren hajnalban kimenekített 40 embert a libanoni fővárosból. Többségük brit állampolgár, de vannak köztük libanoni-brit kettős állampolgárok, illetve olyanok, akik valamely más európai uniós tagországhoz tartoznak. Az illetők főleg nők, gyerekek vagy sürgős orvosi segítségre szorulók – mondta a szóvivő, de hozzátette, hogy közülük senkinek nem esett bántódása izraeli légitámadásban.

A szóban forgó helikopterekkel érkezett a hétvégén Bejrútba Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint az a brit polgári, illetve egy katonai kontingens, amelynek feladata a brit állampolgárok kimenekítése az országból. London reméli, hogy a britek tömeges kimenekítése még hétfőn megkezdődhet. Két brit hadihajót már korábban a libanoni partokhoz vezényeltek ebből a célból, további kettőnek pedig szerdára vagy csütörtökre kell odaérnie. A kis arab államban 3500-4000 brit család és tízezer brit-libanoni kettős állampolgár él.

Oroszok, franciák

Több más nyugati állam is szakértőket küldött Bejrútba, hogy megszervezze állampolgárai kijuttatását. Szintén kora hajnalban több, hollandokkal teli autóbusz indult meg Bejrútból Szíria felé. Mivel a Damaszkuszba vezető gyorsforgalmi utat a légitámadások súlyosan megrongálták, a buszok csak kerülő úton juthatnak el a szíriai fővárosba.

Több száz francia és más európai állampolgár – nagy részük libanoni származású – összegyűlt, és arra várt délelőtt a bejrúti francia gimnáziumnál, hogy autóbuszokon a kikötőbe szállítsák őket, ahonnan tervek szerint egy görög komphajón hagyhatják majd el az országot. A bejrúti francia nagykövetségen kétezer ember jelentkezett, hogy Ciprus érintésével el akar utazni. A Franciaország által bérelt görög komphajó ingázva szállítja majd őket Ciprusra. A francia nagykövetség 17 ezer francia állampolgárt tart nyilván Libanonban. A nyári szabadság miatt közülük jelenleg körülbelül 14 ezer tartózkodik ott, viszont van 5-6 ezer francia turista is az országban.

Oroszország Jordániába menesztett hétfő reggel egy utasszállító repülőgépet, hogy az egyre súlyosbodó közel-keleti helyzet miatt kimenekítse a térségben tartózkodó állampolgárait, illetve más volt szovjetköztársaságok állampolgárait. Az első gép 74 embert – főleg nőket és gyerekeket – fog hazaszállítani a palesztin területekről és Libanonból. Jordániába autóbuszokon szállítják az illetőket – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Magyarok Libanonban

Vasárnapi híradások szerint hazánk damaszkuszi nagykövetségével tíz olyan magyar lépett kapcsolatba, akik az izraeli bombázások miatt akarták elhagyni Libanont, ők mindannyian átjutottak Szíriába, és közülük hatan már meg is érkeztek Magyarországra.

„Sikerült mindazokat a magyarokat áthoznunk Libanonból, akik onnan menekülnek” – tájékoztatta az MTI-t vasárnap délelőtt Medgyes Péter damaszkuszi nagykövet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik