Nagyvilág

G8: elismerték megosztottságukat

A Nyolcak csúcstalálkozóján elfogadott akcióterv szerint a G8 pártolja az energiapiacok nyíltságát, ugyanakkor elismerték tagjaik eltérő álláspontját az atomenergia terén.

A hét vezető ipari demokrácia és Oroszország szentpétervári csúcsértekezletén elfogadott akcióterve szerint pártolják az energiapiacok nyíltságának és átláthatóságának elvét, és támogatják az energiachartát, melyet azonban Oroszországnak tíz éve nem sikerült ratifikálnia. Ezen túl azonban elismerték nézetkülönbségeiket az atomenergia terén.

Látszólag támogatják az energiapiaci versenyt

Az akcióterv értelmében a Nyolcak elfogadják a “nyílt, átlátható, hatékony és verseny jellemezte piacok” elvét, ami lehetővé teszi a gazdasági szereplők hatékony piacra jutását és a beruházásokat ösztönző, átlátható és méltányos jogi keret formálását. Egyben támogatásukról biztosították az energiacharta elveit az akciótervben.

Az energiachartát – amely piaci szellemű, átlátható szabályok alkalmazására ösztönzi az aláíró államokat a szállítások, a tranzit és a beruházások területén – Oroszország 1994-ben aláírta, de azóta sem ratifikálta.

Megosztja őket az atomenergia

A Nyolcak az atomenergia vonatkozásában nyíltan elismerték nézetkülönbségeiket. “Elismerjük, hogy a G8 tagjai különböző utakat követnek az energiabiztonság és a klímavédelmi célok elérésében – áll az akcióterv nukleáris energiára vonatkozó részében – Azok közülünk, akiknek az atomenergia biztonságos felhasználására és fejlesztésére irányuló terveik vannak vagy ilyen terveket fontolgatnak, úgy vélik, hogy ez a fejlesztés hozzá fog járulni a globális energia biztonsághoz és egyidejűleg csökkenteni fogja az ártalmas légszennyezést és kezelni a klímaváltozási kihívást.”

Ugyanakkor Németország különállására utalt az a mondat, amely szerint a G8 tagjai “elkötelezettek a nukleáris energia biztonságos használatával összefüggő kockázatok további csökkentése mellett” – mutatott rá a Reuters német diplomatákra hivatkozva. Németország megerősítette, hogy a jövő évtized elejéig jelentősen csökkenti atomenergia-kapacitását. Az atomenergia nem gerjeszt üvegházgázokat, s ennyiben nem károsítja a Föld légkörét. Ezzel szemben megoldatlan a veszélyes nukleáris hulladékok tárolása, az atomerőművek terrortámadásoknak vannak kitéve, s fennáll az atomfegyverek terjedésének fenyegetése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik