Külföld

G8-ak az energiáról, oktatásról, fertőző betegségekről

admin
admin

2006. 07. 16. 18:19

Három kérdésről fogadott el zárónyilatkozatot a Nyolcak szentpétervári csúcstalálkozója.

A hét vezető ipari demokrácia és Oroszország szentpétervári csúcstalálkozóján vasárnap elfogadott zárónyilatkozat három területet nevezett meg a találkozó legfontosabb témájának: az energiabiztonságot, az oktatást és a fertőző betegségek elleni küzdelmet. E három témáról zárónyilatkozatot fogadtak el.

Az energiáról elfogadott zárónyilatkozat főbb megállapításai szerint a Nyolcak elkötelezettek “az átlátható, hatékony és verseny jellemezte globális energiapiacok mellett”, valamint pártolják a kereslet és kínálat diverzifikálását, a hatékonyabb energiafelhasználást, a létfontosságú energia-infrastruktúra védelmét, akár terrortámadásokkal szemben is. A dokumentumban a Nyolcak óvatos támogatásukról biztosították a nukleáris energiát, mint a szénhidrogének alternatíváját;

Az oktatással kapcsolatban a Nyolcak támogatják a magas színvonalú oktatást, főleg a matematika, a tudomány és a technológia területén, mivel ez kulcsfontosságú eszköz ahhoz, hogy az országok növeljék versenyképességüket az egyre globálisabbá váló piacon. A tagok üdvözlik az idegen nyelvek tanulását és elsajátítását ösztönző kezdeményezéseket az oktatás minden szintjén.

A fertőző betegségekről tett zárónyilatkozatban a Nyolcak megpróbálják javítani a fertőző betegségek monitorizálásában való nemzetközi együttműködést; igyekeznek több pénzt juttatni az AIDS, Tuberkulózis és Malária Elleni Globális Alapnak. Továbbra is céljuknak tekintik, hogy 2010-re a világon minden rászoruló hozzájusson a HIV/AIDS-kezeléshez.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.