Nagyvilág

Anglia hajókat vezényelt Libanon partjaihoz

Jelentős haditengerészeti erőt vezényel a brit kormány Libanon partjaihoz. Azt azonban nem részletezték, mi a kötelék pontos feladata.

Des Browne brit védelmi miniszter a bejelentés szerint az Illustrious repülőgép-hordozónak és a Bulwark hadihajónak adott készenléti parancsot; a két hajó várhatóan még a hétvégén elindul a Földközi-tenger keleti medencéjéhez.

A küldetés mibenlétét a védelmi tárca nem közölte, szakértői kommentárok szerint azonban a kivezényelt kötelék jelentős légi és partraszálló ütőerőt képvisel. A 18 500 tonnás Bulwark a királyi haditengerészet legújabb, kommandós jellegű alakulatok partra szállítására és támadó helikopterek bevetésére alkalmas hadihajója, a 20 600 tonnás Illustrious pedig a Royal Navy zászlóshajója, Harrier és Sea Harrier vadászbombázókkal a fedélzetén.

Nem hivatalos értesülések szerint a kötelék az izraeli légitámadások miatt Libanonban rekedt britek kimenekítésében vehet részt, jóllehet a brit kormány egyelőre nem döntött az evakuálás megkezdéséről. Libanonban mintegy 10 ezer brit állampolgár tartózkodik, és a brit külügyminisztérium a hétvégén közleményben tanácsolta el az utazókat az ország felkeresésétől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik