Nagyvilág

Összeült az Arab Liga

Rendkívüli ülésre ültek össze az Arab Liga külügyminiszterei szombaton Kairóban, hogy megvitassák a Libanon elleni, egyre kiterjedtebb izraeli offenzívát azt követően, hogy a Hezbollah szombaton totális háborút hirdetett Izrael ellen. Az európai kormányok kimenekítik állampolgáraikat.

Különgépet is indítana a Malév

A Malév szükség esetén rendkívüli járatokat indít Damaszkuszba, és mind a menetrend szerinti, mind a rendkívüli járatokkal Budapestre hoznak mindenkit, akinek bejrúti vagy damaszkuszi érvényes Malév jegye van. Az első különjárat szombaton reggel érkezett a magyar fővárosba Damaszkuszból, míg a menetrend szerinti járattal együtt összesen 243 magyar és külföldi utast szállítottak Budapestre, közülük csaknem százan bejrúti jeggyel érkeztek. 203 utas Ferihegyi átszállás után folytatta útját Európa más országaiba. A Malév – a közel-keleti háborús helyzet miatt – felkészült arra, hogy szükség esetén további rendkívüli járatokat indítson Damaszkuszba.

Fauzi Szallúh libanoni külügyminiszter határozattervezetet terjesztett be a 22 tagú nemzetközi szervezet többi képviselője elé, amely követeli az izraeli hadműveletek leállítását és támogatja Libanon jogát „a megszállással szembeni ellenállásra minden ligitim eszközzel”.

A tervezet szövegében szerepel az is, hogy az Arab Liga követelje az izraeli börtönökben fogva tartott foglyok és őrizetesek szabadon engedését, és hogy a szervezet fejezze ki támogatását Libanon joga mellett, hogy „kiszabadítsa őket bármely legitim eszközzel”.


Csak Szíria foglalt egyértelműen állást

Izrael megtorlásul indított átfogó támadást a szomszédos ország ellen amiatt, hogy két katonáját szerdán foglyul ejtette és elhurcolta az Irán-barát, síita Hezbollah libanoni gerillaszervezet. Ezzel egy időben, több mint két hete hadműveletet folytat a Gázai övezetben a júniusban palesztin fegyveresek által elrabolt katonája kiszabadítása és a területe ellen a Gázai övezetből indított palesztin rakétatámadások megakadályozására.

A zárt ülés keretében zajló tanácskozás diplomaták előzetes vélekedése szerint várhatóan az izraeli támadások leállítását, valamint Izrael és a palesztin területeken kormányzó Hamász illetve a Hezbollah libanoni síita lázadószervezet közötti békés rendezést szorgalmazza majd. Ugyanezen források szerint azonban a nagyobb befolyással bíró arab államok – Szíria kivételével – nem állnak ki teljes mellszélességgel sem a Hamász, sem a Hezbollah mellett. Damaszkusz ugyanis szombaton támogatásáról biztosította a Hezbollahot.

Mindenki menekül

A harcok erősödését látva Libanonban tartózkodó állampolgárai kimenekítését készíti elő több európai kormány. A bejrúti olasz nagykövetség 410 külföldit – többnyire európai uniós országokból valókat –, köztük számos olaszt szállított buszon Észak-Libanonba, hogy a szíriai Latakiába utaztassa át őket, onnan pedig két csapatszállító és egy polgári repülőgép viszi őket Rómába. Hírügynökségi jelentés szerint mintegy tizenöt autóbusz európai utasokkal az észak-libanoni Tripoli északi bejáratánál várakozott, készen arra, hogy amint a biztonsági feltételek engedik, a tengerparti úton Szíria felé induljon tovább. Az izraeli hadsereg ugyanis szombat reggel bombázta Tripoli, a második legnagyobb libanoni város környékét.

A francia kormány szombaton bejelentette, hogy állampolgárai evakuálását készíti elő. A turistákat és az ott élőket egyaránt számításba véve mintegy húszezerre becsülik a Libanonban tartózkodó franciák számát. A tervek szerint autóbuszokkal és személyautókkal közúton a szíriai fővárosba, Damaszkuszba és a jordániai Ammánba szállítják őket.

Cipruson létrehoznak egy evakuációs központot és vasárnap útnak indítanak egy 800-1000 férőhelyes kompot Bejrút és a földközi-tengeri sziget között. Igénybe vesznek katonai járműveket is, többek között helikoptereket és egy 1800 férőhelyes csapatszállító hajót.

A skandináv országok pénteken hozzákezdtek a kitelepítés megtervezéséhez. Norvégia azt tervezi, hogy vasárnap buszokat indít Bejrútból Damaszkuszba, Svédország pedig Ciprus érintésével menekítené ki állampolgárai.

A német külügyminisztérium pénteken azt közölte, egyelőre nem gondolnak evakuálásra. A tárca mindazonáltal azonnali hatállyal eltanácsolta az odautazástól a németeket, a már ott lévő mintegy 1100 állampolgárának pedig azt ajánlotta Németország, hogy lehetőség szerint maradjanak tartózkodási helyükön.

Az Egyesült Államok szintén terveket készít a mintegy 25 ezer állampolgárának elszállítására, de az amerikaiaknak pillanatnyilag maguknak kell felmérniük a biztonsági helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik