Nagyvilág

FT: Európa nem bízik Putyinban

A nyugat-európaiak alig ötöde bízik Vlagyimir Putyin orosz elnökben, még kevesebben tartják demokráciának Oroszországot, nosztalgiájuk van Gorbacsov iránt és zömük nem engedné meg orosz cégeknek európai uniós energiaszolgáltató vállalatok felvásárlását - írja a Financial Times által elvégeztetett felmérés.

A londoni üzleti napilapban közölt, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 44 százaléka „nem biztos” abban, hogy Putyinban meg lehet bízni, 36 százalékuk viszont biztos abban, hogy nem. Mindössze 20 százalék tartotta megbízható politikusnak az orosz államfőt.

Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet vezető behozhatatlannak tűnő népszerűségi előnyben van Putyin előtt: a felmérésbe bevont nyugat-európaiak 59 százaléka őt nevezte meg az utóbbi húsz év legjobb orosz, illetve szovjet vezetőjének. Putyin 12 százalékot, Borisz Jelcin volt orosz elnök alig 4 százalékot kapott e kategóriában.

A felmérésbe bevontak 59 százaléka „nem nevezné demokráciának” Oroszországot; erre csak 16 százalék lenne hajlandó. Az öt ország lakosságának átlagosan csaknem kétharmada – 63 százalék – gondolja úgy, hogy Nyugat-Európa túlságosan függ az orosz olaj- és főleg a földgázszállításoktól, és 55 százalékuk nem engedné, hogy orosz cégek uniós energiaipari és egyéb fontos vállalatokat vásároljanak fel.
A többség mindazonáltal nem tekinti fenyegető hatalomnak Oroszországot: 53 százalék azt mondta, hogy inkább partnert lát Moszkvában. Arra a kérdésre, hogy támogatná-e Oroszország európai uniós csatlakozását, szintén nem volt egyértelműen elutasító a válasz: átlagosan 44,8 százalék – ezen belül az olaszok 64, a spanyolok 62 százaléka – válaszolt igennel, 33,2 százalék nemmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik