Nagyvilág

Sólyom László felkereste az Európai Bíróságot

Sólyom László luxemburgi látogatásának második napján az Európai Bíróságra látogatott, ahol Vasziliosz Szkurisszal, a testület elnökével folytatott megbeszélést, s találkozott a bíróság két magyar bírájával, Juhász Endrével és Czúcz Ottóval is.

A bírósági megbeszéléseken a sajtó nem lehetett jelen, de az előre kiosztott beszédtervezet szerint a köztársasági elnök azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió jogközösség és értékközösség is egyben, s a jog uralma nemcsak a tagállamokat összekötő érték, hanem az EU működésének legfőbb alapelve is.

Sólyom szerint Magyarország sajátos hivatása az EU-n belül egyebek mellett az lehet, hogy helyzetéből fakadó különös érzékenysége miatt (itt a diktatúrára és az emberi jogok akkori figyelmen kívül hagyására utalt) különös hangsúllyal képviseli az emberi jogok kérdését, még akkor is, amikor a terrorizmus elleni küzdelem során korlátozóbb szabályok elfogadása lehet szükséges.

Sólyom László az Európai Bíróság után a nagyhercegség egyik legfőbb turisztikai nevezetességébe, Vianden középkori várába látogatott, amelyet a helyi polgármester mutatott be neki. Ezzel a programmal fejeződött be a magyar államfő kétnapos luxemburgi látogatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik