Nagyvilág

Bush az orosz demokráciáért is küzd

George Bush ígéretet tett arra, hogy szóba hozza az orosz demokráciával kapcsolatos aggodalmait a világ nagyhatalmainak hétvégi, szentpétervári tanácskozásán.

Várhatóan elkendőzik az energiabiztonság körüli ellentéteiket a Nyolcak (G8: a hét vezető ipari demokrácia és Oroszország) szentpétervári csúcstalálkozójukon, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök “energia-nagyhatalomként” és “szuverén demokráciaként” kívánja elismertetni Oroszországot, de vegyes reagálásra számíthat partnereitől.

Putyin többször hangoztatta, hogy Oroszország nem tűri a demokráciatéma felhasználását a belügyeibe való beavatkozásra, de kész meghallgatni az építő kritikát. George Bush amerikai elnök megígérte pénteken orosz társadalmi szervezetek képviselőinek, hogy az Egyesült Államok figyelemmel fogja kísérni, hogyan alakul Oroszországban a demokrácia helyzete. Egyúttal türelemre intette e szervezeteket, mondván, hogy az Egyesült Államok demokráciájának kifejlődéséhez is időre volt szükség.

Az amerikai elnök pénteken érkezett meg Szentpétervárra, a Nyolcak csoportja (G8) csúcsértekezletének helyszínére. Programja keretében elsőként 15 orosz társadalmi szervezet képviselőivel találkozott, s jelezte, hogy felveti Putyin előtt az orosz demokratikus fejlődésben észlelhető visszalépés miatt érzett aggodalmát.

Irán és Izrael

A G8 vezetői tárgyalnak az iráni és észak-koreai atomprogram visszafogásáról is, valamint a már szinte háborúvá fajult közel-keleti konfliktus kezeléséről. Oroszország belement az iráni dosszié visszautalásába a Biztonsági Tanács elé. Ez elősegítheti egy amerikai-orosz együttműködési megállapodás tető alá hozatalát, amely nukleáris fűtőanyag és technológiák másokkal való megosztására irányul. A német fenntartások dacára a csúcs is áldását adhatja új atomerőművek építésére világszerte.

A Nyolcak egyébként még hetekkel ezelőtt nyilatkozatban szólította fel Iránt, hogy mielőbb válaszoljon a nukleráis programjával kapcsolatos hathatalmi javaslatra. Ez gyakorlatilag azóta sem történt meg.


A Nyolcak egyébként több mint két héttel ezelőtt
A G8 csúcsértekezletén várhatólag fontos téma lesz az Izrael és Libanon közti katonai konfliktus. Ebben a kérdésben alighanem viták várhatók, hiszen míg Bush határozottan védelmébe vette az izraeli katonai akciót, Oroszország és Franciaország élesen bírálta a Libanon ellen intézett izraeli támadást. A Közel-Keleten kiújult harcok és az azokkal kapcsolatos nézeteltérések a G8 tagállamai között meghiúsíthatják Bushnak azt a reményét, hogy a nagyhatalmak egységfrontba tömörülnek az értekezleten Irán nukleáris törekvéseivel és Észak-Korea rakétakísérleteivel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik