Nagyvilág

Bejrútot bombázta péntek hajnalban Izrael

Három halálos és ötven sebesült áldozat van az izraeli légierő péntek hajnali, Bejrút síiták lakta déli negyede elleni támadásának - közölte a libanoni rendőrség.

Az izraeli vadászbombázók több rakétát lőttek ki Haret Hreik negyedre, ahol a radikális síita mozgalom vezetőjének, Haszan Naszrallah sejknek a lakása és az irodája áll. Támadások célpontja volt a repülőtérhez vezető út is a főváros déli részében. A repülőtér már csütörtökön bezárt, miután az izraeli légierő rakétákkal lőtte a kifutópályákat. A libanoni hadsereg légvédelmi egységei viszonozták a tüzet. A támadások során megrongálódott egy híd is Bir el-Abedben. A támadás hírét az izraeli hadsereg is megerősítette.

Stratégiai célpontok

A Hezbollah televíziója szerint a légitámadás során ketten meghaltak és tizenheten megsebesültek. Találat érte a tengerparton, Bejrúttól 25 kilométerre délre fekvő Dzsije település erőművének olajtartályait is, amelyek kigyulladtak – közölte egy rendőrtiszt, aki szerint feltehetően az izraeli haditengerészet lőtte az erőművet.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint a Hezbollah irodáit nem érte találat. Izraeli gépek előzőleg a Bejrút és Damaszkusz közötti stratégiai fontosságú utat és a síita radikális szervezetnek a szíriai határ közelében lévő Hermelben lévő állásait lőtték Sajtóértesülések szerint a Bejrút-Damaszkusz út elleni légitámadásnak öt civil áldozata volt: gépkocsivezetők, akik a támadás idején a Dahr-el-Bejdar szoroson hajtottak át. Az Egyesült Államok helyi idő szerint csütörtökön engedélyezte a bejrúti nagykövetségen dolgozók családtagjainak és a nagykövetség egyes munkatársainak, hogy elhagyják Libanont, és felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy a Hezbollah és az Izrael közötti harcok miatt ne utazzanak az országba – közölte a washingtoni külügyminisztérium.

ENSZ-küldött

A válság súlyosbodása miatt az ENSZ küldöttséget meneszt a térségbe, és oda várják Javier Solanát, az Európai Unió külpolitikai főképviselőjét is. David Welch amerikai külügyi államtitkár-helyettes és Elliott Abrams fehér házi illetékes csütörtökön Izraelben Ehud Olmert kormányfővel és Cipi Livni külügyminiszterrel tárgyalt, és ellátogatott Egyiptomba és Jordániába is – közölte Sean McCormack külügyi szóvivő. Számos ország, közöttük az Egyesült Államok visszafogottságra szólította fel a feleket.

Izrael mellett és ellen

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tart a libanoni kormány kérésére, amely azonnali tűzszünetet kért. Ehud Olmert izraeli kormányfő viszont a biztonsági kabinet csütörtök éjjeli ülésén parancsot adott a hadművelet fokozására, amely során eddig több mint ötven polgári személy vesztette életét Libanonban. Izrael Iránt vádolja a Hezbollah támogatásával. A “Hezbollah Irán jobbkeze” – jelentette ki Cipi Livni izraeli külügyminiszter. A tárca egyik szóvivője viszont azt közölte, hogy “a Hezbollah Szíria egyértelmű támogatása nélkül nem tudna működni”.


Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök óva intette Izraelt egy esetleges Szíria elleni agressziótól, súlyos megtorlást helyezve kilátásba erre az esetre. Imad Musztafa, Szíria washingtoni nagykövete a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva kérte, hogy az Egyesült Államok teljesítse “nagyhatalmi kötelességét”, és gyakoroljon nyomást Izraelre, amely szerinte a konfliktus kiszélesedéséért felelős. Szintén a CNN-nek nyilatkozva Daniel Ayalon, Izrael washingtoni nagykövete azt hangsúlyozta, hogy országa a 2000-ben Dél-Libanonból történt kivonulás óta elegendő visszafogottságot tanúsított, és a mostani hadművelet a megfelelő módszer a Hezbollahhal szembeni fellépésre. Szaúd-Arábia, a libanoni kormány szövetségese elítélte a Hezbollah “meggondolatlan kalandorakcióit”.

Stephen Harper kanadai kormányfő csütörtökön határozottan védelmébe vette Izraelt. “Izraelnek joga van magát megvédeni” – szögezte le Harper a repülőn Szentpétervár felé, és felszólította a Hezbollahot és a Hamász radikális palesztin szervezetet, engedjék szabadon a túszul ejtett izraeli katonákat.

A Libanon elleni izraeli offenzíva szerdai kezdete óta összesen ötven ember halt meg az országban – közölték nevük elhallgatását kérő libanoni biztonsági tisztségviselők. A Hezbollah libanoni lázadószervezet Izrael elleni rakétatámadásaiban pedig egy izraeli polgári személy és nyolc katona halt meg szerda óta. A Hezbollah fegyveresei péntekre virradó éjjel is lőttek ki rakétákat Észak-Izraelre, de az hadsereg szerint ezek nem követeltek áldozatot, és anyagi kárt sem okoztak.

Ciprus menekít

A ciprusi kormány egy bérelt repülőgéppel péntek hajnalban Szírián keresztül kimenekített 104 külföldit Libanonból. Legtöbbjük ciprusi, de vannak közöttük franciák, britek és csehek is. A gép Lárnakában szállt le, de hat órával később, mint eredetileg kellett volna, mert az utasok Bejrút és Damaszkusz közötti közúti szállítását biztonsági okokból kerülővel kellett megtenni csütörtök este.

Az izraeli légierő előzőleg tönkretette a két főváros közötti főutat. Az európai uniós tag földközi-tengeri szigetország felajánlotta, hogy ha szükség van rá, pénteken egy újabb géppel kimenekít további olyan európaiakat az országból, akik távozni akarnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik