Nagyvilág

A világ elítéli az izraeli válaszcsapásokat

Az Európai Unió csütörtökön bírálta Izraelt katonai ereje „aránytalan” alkalmazásért Libanonban. Hasonlóan nyilatkozott oroszország és az Arab Liga is.

„Az Európai Unió súlyosan aggódik az aránytalan erőalkalmazás miatt Libanonban, amelyet Izrael válasznak szánt a Hezbollah támadásaira” – áll a finn EU-elnökség által kiadott nyilatkozatban. Az elnökség sajnálatát fejezte ki a polgári áldozatok és a polgári létesítmények lerombolása miatt. A nyilatkozat szerint nem igazolható egy légi és tengeri blokád bevezetése Libanonnal szemben. Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter elítélte az izraeli bombázásokat, amelyeket „aránytalan háborús akciónak” minősített.

Hasonló szellemben nyilatkozott Massimo D,Alema olasz külügyminiszter, aki a dél-libanoni és bejrúti izraeli reakciót „aránytalannak és veszélyesnek” nevezte. „Azon dolgozunk, hogy a következő órákban létrejöjjön egy közös kezdeményezés Európa és a G8 csoport (a világ hét legfejlettebb ipari országa és Oroszország, melyek a hét végén Szentpétervárott tartják ülésüket) részvételével a közel-keleti erőszak spiráljának megállítására” – mondta az olasz külügyminiszter, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. Oroszország szintén elítélte az izraeli támadásokat, nyugalomra szólítva fel a zsidó államot és a Hezbollaht egy térségbeli nyílt konfliktus elkerülése érdekében.

Görögország csütörtökön „komoly aggodalmának” adott hangot a Libanonban végrehajtott izraeli támadások miatt, és önmérsékletre szólította fel a zsidó állam szomszédjait. Evangelosz Antonarosz kormányszóvivő sürgette a Hezbollah szervezetet is, hogy engedje el a túszul ejtett izraeli katonákat. Giorgosz Koumatszakosz külügyi szóvivő arra figyelmeztetett, hogy a válság kiterjedhet, amennyiben azonnal nem tesznek lépéseket a helyzet csillapítására.

Az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei szombaton Kairóban rendkívüli ülést tartanak, hogy megvitassák a „súlyos” libanoni és palesztinai helyzetet, valamint az ellenük irányuló “izraeli agressziót és fenyegetéseket” – közölte csütörtöki közleményében a pánarab szervezet. Irán a lehető legélesebben elítélte a Libanonban végrehajtott izraeli katonai műveletet, és Izrael támogatásával vádolta a Nyugatot. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök felszólította a Nyugatot, hogy „ne támogasson tovább egy rezsimet, mely nemkívánatos ebben a térségben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik