Nagyvilág

Megállapodás készül az észak-erdélyi autópályáról

Bukarest az észak-erdélyi autópályának a magyarországi úthálózathoz való csatlakozásáról szeretne együttműködési megállapodást aláírni a tervezett második közös román-magyar kormányülésen - jelentette be Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök.

Az autópálya munkálatait 2004-ben kezdték el, a folyamat azonban hamar elakadt: az évnek az utolsó napjaiban hatalomra került új kormány úgy döntött, hogy a román törvények megsértése miatt újratárgyalják a Bechtellel a szerződés bizonyos záradékait. A megállapodás sikeres megújítása után egy év kieséssel kezdődhetett el ismét a munka, amely így nem az eredetileg tervezett 2012-re, hanem csak 2013-ra készül el.

Tariceanu kifejezte meggyőződését: Budapest nyitott egy olyan együttműködési megállapodás aláírására, amely az észak-erdélyi autópályának a magyarországi autósztráda-hálózathoz való illesztését írja elő. Bukarest ezért javasolni fogja, hogy az erről szóló megállapodás aláírása szerepeljen a várhatóan késő ősszel Budapesten sorra kerülő második román-magyar kormányülés napirendjén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik