Nagyvilág

Ukrajnában a parlament feloszlatásáért tüntetnek

A parlament feloszlatását követelve azonnali tüntetések sorozatába kezdett Ukrajna-szerte Julija Timosenko Tömbje (BJuT) – közölte szerdán a párt egyik vezetője.

Mikola Tomenko elmondta, hogy a nap folyamán tiltakozás kezdődött Kijevben és egész Ukrajnában. A tüntetések a „Nemet – a kommuno-oligarcha koalícióra” és a „BJuT a parlament feloszlatásáért” jelszó alatt folynak.

A politikus a törvényhozás épületénél mondott beszédében hangoztatta, hogy az elmúlt napok parlamenti történései – az oroszbarát koalíció hivatalos megalakulása, Viktor Janukovics, a Régiók Pártja vezetőjének jelölése a kormányfői posztra – a demokratikus erők vereségét jelentik.

Mintegy kétszáz tüntető kezében kék-sárga zászlókkal Kijevben az államfő rezidenciájánál gyűlt össze azt követelve Viktor Juscsenkótól, hogy keljen a demokrácia védelmére.

Az ukrán parlamentben pénteken alakult az új koalíció, az eddigi ellenzéki Régiók Pártja, az Ukrajnai Szocialista Párt (SZPU) és az Ukrajnai Kommunista Párt (KPU) részvételével. A három párt frakcióinak együttes ülésén a koalíció Viktor Janukovicsot, a Régiók Pártja vezetőjét javasolta kormányfőnek.

Ukrajnában a március 26-i parlamenti választások óta tart a huzavona a kormánykoalíció létrehozásáról. A Viktor Juscsenko államfőt hatalomra segítő 2004. évi „narancsszínű forradalomban” részt vett erők – Mi Ukrajnánk, a Timosenko volt kormányfő vezette BJuT és a szocialisták – június 22-én írták alá a koalíciós megállapodást. Ez azonban összeomlott csütörtök éjjel, amikor Olekszandr Morozt a parlament elnökévé választották. A „narancsszínű” koalíciós megállapodás értelmében a Mi Ukrajnánk képviselője kapta volna a házelnöki megbízatást, és Julija Timosenko lett volna ismét a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik