Nagyvilág

Véres merénylet Indiában

Száznyolcvanhárom, más adatok szerint 190 ember meghalt abban a hét robbantásból álló sorozatban, amely kedden rázta meg Mumbai (Bombay) elővárosaiban a vasúti hálózatot. A robbanásokat valószínűleg pokolgépek okozták, közölték a nyugat-indiai nagyváros rendőrségi szakértői.

Százhetvenkilencre nőtt a mumbai robbantássorozat halálos áldozatainak száma, miután többen belehaltak sérüléseikbe a kórházban, de félő, hogy a halálos áldozatok száma tovább nő, mivel a 661 sérült közül többnek válságos az állapota – közölte szerdán a mumbai rendőrség.

A nyugat-indiai város elővárosaiban kedden csúcsidőben követték a robbantásokat öt vonaton és két vasútállomáson. Kofi Annan ENSZ-főtitkár elítélte a legutóbbi évek legsúlyosabb indiai merényletét, valamint az ugyanazon a napon a kasmíri főváros, Szrinagar látogatta negyedében elkövetett kézigránátos támadást. Ez utóbbi során hét turista halt meg és 35 másik megsebesült.

“A főtitkárt elborzasztotta a mumbai vonatok ellen elkövetett brutális és embertelen merénylet, valamint a Szrinagarban kézigránáttal végrehajtott támadás” – közölte Stéphane Dujarric, Kofi Annan szóvivője. “Ilyen tetteket semmilyen ürüggyel sem lehet indokolni” – tette hozzá.

Bush elítéli a merényleteket


“Az Egyesült Államok az indiai nép és kormány mellett áll, és a leghatározottabban elítéli az ártatlan emberek ellen mindennapi életük során elkövetett atrocitásokat” – közölte kedd este George Bush amerikai elnök a Fehér Ház által közzétett közlemény szerint. “Az ilyen tettek csak megerősítik a nemzetközi közösség eltökéltségét, hogy egységes maradjon a terrorizmus elleni harcban és egyhangúan kijelentse: ártatlan emberek brutális meggyilkolására nincs mentség” – áll a közleményben. A merényletsorozatot elítélte John Howard ausztrál kormányfő és külügyminisztere, Alexander Downer is.

A helyszínekre érkezett szakértők egyelőre azt vizsgálják, milyen típusú robbanóeszközt használtak a merénylők. Mumbai (Bombay)rendőrfőnöke szerint nyilvánvaló, hogy terrorcsoport áll a robbantássorozat hátterében. Manmohan Szingh, a központi indiai kormány feje a hét detonáció bekövetkezte után válságtanácskozásra hívta össze a kabinetet.

Hatalamas káosz a világ legforgalmasabb vasútvonala mentén


Egy vasúti illetékes szerint összesen hét robbanás történt, ezek közül az első helyi idő szerint este fél hétkor következett be, ezt követően 11 percen belül további hat állomáson történt robbanás. A környéken leállították a vasúti közlekedést, Delhiben az ország fővárosában teljes készültséget rendeltek el. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára a merényletsorozatot, de a rendőrök szerint nagy valószínűséggel a Kasmír Indiától való leválasztásáért küzdő iszlamista milicisták voltak az elkövetők.

A rendőrség közlése szerint hatalmas káosz alakult ki a detonációk helyszínein. A mumbai vasúti hálózat az egyik legforgalmasabb a világon, naponta hatmillió ember használja. A zsúfolt szerelvényeket megrázó robbanások vasúti fülkéket szaggattak szét, az állomásokon és környékükön emberi testek hevernek. A televíziós csatornák kedd esti képsorain az látható, amint sebesülteket pakolnak fel teherautókra, hogy minél előbb kórházba szállítsák őket. A háttérben vasúti fülkék roncsait látni. A CNN-IBN indiai televízió egyik riportere az egyik vonaton utazott. Ő arról számolt be, hogy a robbanás az egyik első osztályú kocsiban történt. A PTI indiai hírügynökség értesülése szerint az szerelvényeket ért detonációk mindegyike első osztályú vagonokban következett be.

Gránáttámadás északon

A mumbai robbantások előtt néhány órával Szrinagarban, Kasmír indiai részének nyári fővárosában gránáttámadások sorozatában heten meghaltak és 35-en megsebesültek. A legvéresebb támadást egy indiai turistákat szállító minibusz ellen követték el. A busz belsejében felrobbant kézigránát öt ember életét oltotta ki s legalább tizennégyet megsebesített. A következő három támadás egyikét egy forgalmas piacon hajtották végre Szrinagar belvárosában.

A mumbai merényletek után nem sokkal összehívott rendkívüli kormányülésen Manmohan Szingh indiai miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy Újdelhi folytatja harcát “a terroristák ördögi tervei ellen”, és nem engedi, hogy azokat meg tudják valósítani. Szingh egyben nyugalomra intette Mumbai lakosait.

Sivradzs Patil belügyminiszter újságíróknak elmondta: a biztonsági szolgálatoknak arról értesülésük volt, hogy támadás van készülőben, csak nem tudták, hogyan és mikor fogják végrehajtani azt. Újdelhiben megerősítették a vasúti és egyéb tömegközlekedés ellenőrzését.

Készültség New Yorkban

A véres merényleteket elítélte a pakisztáni és az amerikai vezetés is. Pervez Musarraf pakisztáni elnök és Saukat Aziz kormányfő hitvány terrorcselekményeknek nevezte a mumbai merényleteket. A két szomszédos ország, India és Pakisztán között már csaknem hatvan éven éles vita tárgya Kasmír hovatartozásának a kérdése.

Washingtonban Sean McCormack amerikai külügyminisztériumi szóvivő a lehető legkeményebb szavakkal ítélte el a robbantásokat, és egyben felajánlotta, hogy az Egyesült Államok minden tőle telhető segítséget megad Indiának a terrorizmus elleni harcban. A merényletek hírére a New York-i rendőrség megerősítette a metróban a biztonsági intézkedéseket, megnövelték a járőrök számát és fokozták a csomagok ellenőrzését. A rendőrség szerint óvintézkedésekről van szó, Michael Bloomberg polgármester pedig hangsúlyozta, hogy nem tudnak különleges veszélyről. “Nincs olyan értesülésünk, amely szerint New York a mumbaihoz hasonló robbantás célpontja lenne” – mondta újságírók előtt a polgármester.

A 17 millió lakosú Mumbai, vagy ahogy korábban nevezték, Bombay, India tulajdonképpeni pénzügy-gazdasági fővárosa. Mahárástra indiai szövetségi állam közigazgatási székhelyét az elmúlt évtizedben több pokolgépes támadás is érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik